Μαύρες σημαίες για το νοσοκομείο

Κομβόι διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων μπροστά στον φόβο λουκέτου

Μαύρες σημαίες για το νοσοκομείο

Δεν έπεισαν οι υποσχέσεις για μετακίνηση ιατρικού προσωπικού

 

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου το μηχανοκίνητο κομβόι διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης μας. Η κίνηση αυτή, προέκυψε κατόπιν συντονισμού φορέων και μεμονωμένων πολιτών, και αρχικά αποτέλεσε πρωτοβουλία του σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή». Ξεκινώντας από το παρκινγκ των παλιών σφαγείων, το κομβόι με τις μαύρες σημαίες πέρασε από το κέντρο του Αγρινίου και κατευθύνθηκε στη συνέχεια στον χώρο του νοσοκομείου, όπου και οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον διοικητή του, Γιώργο Βλάχο, δίχως όμως να λάβουν τις διαβεβαιώσεις που θα ήθελαν.

Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από αυξημένη συμμετοχή, καθώς είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα καλέσματα και μέσω του τοπικού τύπου, αλλά και συντονισμός πολιτών και φορέων για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, ξεκινώντας από τον χώρο του παρκινγκ με μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και αυτοκίνητα και κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ, το κομβόι έφτασε μπροστά στο νοσοκομείο Αγρινίου. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση όταν αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο έκλεισαν την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου απαγορεύοντας την είσοδο στους συγκεντρωμένους. Τελικά έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και η πύλη άνοιξε, επιτρέποντας την είσοδο των δημοτών στην προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Βλάχο.

Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου Αγρινίου αυτή τη στιγμή, όπως και του Μεσολογγίου, είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Με τις προσλήψεις να έχουν «παγώσει» από το 2009 και ένα μεγάλο αριθμό ειδικευμένων γιατρών να έχει απομακρυνθεί για διάφορους λόγους από την εργασία του, το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί ούτε καν για τη στοιχειώδη λειτουργία του νοσοκομείου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην καρδιολογική κλινική, όπου σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης κάθε αρμόδιου, παραιτήθηκε πρόσφατα ο διευθυντής, κ. Τζιόβας. Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, αφού το προσωπικό λιγοστεύει συνεχώς εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων ή απομακρύνσεων, με αποτέλεσμα αυτοί που μένουν πίσω να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, η έλλειψη χρηματοδότησης δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, αφού το ποσό το οποίο απαιτείται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου δεν επαρκεί και έχει ήδη εξαντληθεί. Προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου για απαιτούνται χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλισθούν έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, ελλείψεις υπάρχουν και σε λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, νοσηλευτικό και διοικητικό, αλλά και μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.

Όλα αυτά εκτέθηκαν στον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο, με αιχμή τα προβλήματα της καρδιολογικής κλινικής, μιας κλινικής που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου, και οι παραβρισκόμενοι ζήτησαν από τον κ. Βλάχο την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το προσωπικό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του. Ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Βλάχο, ο δεν παραδέχτηκε την εικόνα κατάρρευσης και ο οποίος χθες βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας αιτούμενος ιατρικού προσωπικού, δεν ικανοποίησαν των συγκεντρωμένο κόσμο. Κάποια στιγμή μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν, αφού πολλοί αμφισβήτησαν το ότι οι υποσχέσεις του διοικητή και του υπουργείου θα γίνουν πράξη και θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την πορεία… λουκέτου που ακολουθούν σχεδόν όλα τα ιδρύματα δημόσιας υγείας στην περιοχή μας.

Σε επικοινωνία πάντως που είχαμε με τον κ. Βλάχο, μας είπε ότι όντως μετέβη χθες στην Αθήνα και το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να ενισχύσει άμεσα με έναν επικουρικό καρδιολόγο και έναν παιδίατρο το νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι αμφίβολο όμως για το κατά πόσο αυτές οι τοποθετήσεις θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και της περιοχής, αφού οι απομακρύνσεις είναι πολύ περισσότερες. Τέλος, όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα, ο κ. Βλάχος μας ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέχρι στιγμής όμως παραμένει άγνωστο αν το ποσό το οποίο θα φτάσει θα επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον ιδιοκτήτη έλαβε τέλος και η κινητοποίηση, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες, παρόμοιες κινητοποιήσεις. Στην συγκέντρωση στο νοσοκομείο παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Τραπεζιώτης.

 

Κώστας Καρακώστας

 

Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

«Νομίζω ότι υπάρχει ήδη ένα αποτέλεσμα από την κινητοποίηση, αφού υπάρχει ευαισθητοποίηση και βλέπω ότι ο κόσμος κάπως κινείται. Πρέπει να προασπίσουμε τις βασικές δομές της υγείας που υπάρχουν στο νομό, οι οποίες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι κρίμα και άδικο το κράτος να έχει δώσει αυτά τα λεφτά για να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις και το νοσοκομείο να υπολειτουργεί και να φλερτάρει με την κατάρρευση, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε ο κύριος διοικητής. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ξεπεραστεί αυτή η δυσλειτουργία, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις και πάντα στον ορίζοντα του να λυθεί το πρόβλημα. Μην φανταστεί κανείς ότι υπάρχει διάθεση αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί ο κόσμος εδώ στην πατρίδα μας υποφέρει οικονομικά και αν ειπωθεί ότι δεν μπορεί να πάει σε ένα νοσοκομείο να αντιμετωπίσει ή να λύσει ένα πρόβλημα, που θα πάει; Στον ιδιώτη; Και αν δεν έχει να πληρώσει; Νομίζω ότι όπως εκδηλώθηκε ειρηνικά σήμερα μια ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής, θα βοηθήσει κατά το δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, είναι γενικότερο. Η Υγεία έχει μπει σε έναν πιλότο αυτόματα ο οποίος κινείται σε μια κατεύθυνση που αν συνεχιστεί και δεν ανακοπεί αυτή η πορεία, θα μιλάμε για κατάρρευση βασικών κοινωνικών δομών στην Ελλάδα. Τίποτα δεν θα είναι όπως το γνωρίζαμε, αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία».

 

Αριστείδης Τζιόβας, παραιτηθείς Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Αγρινίου

«Επιτέλους ακούστηκε και μια φωνή. Ελπίζω να είναι η αρχή αυτή γιατί το αποτέλεσμα είναι μικρό και πτωχό προς το παρών. Εάν οι κινητοποιήσεις γίνουν πιο μαζικά και οι παρεμβάσεις είναι πιο δυναμικές, τα αποτελέσματα θα είναι και πιο ορατά. Ο διοικητής του νοσοκομείου πιστεύω ότι για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την κυβερνητική πολιτική που είναι η απαξίωση του χώρου της Υγείας, όπως και της Παιδείας. Είναι κάτι που βιώνουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή και που στο μέλλον θα έχει ακόμη χειρότερες συνέπειες από αυτές που έχει μέχρι σήμερα».

 

Γιώργος Βλάχος, διοικητής νοσοκομείου

«Περιμένουμε έναν επικουρικό καρδιολόγο και έναν παιδίατρο. Η Περιφέρεια θα μας στηρίξει άμεσα οικονομικά».