Επιτυχιών συνέχεια στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Παραλίγο να μείνει χωρίς εφημερεύων γιατρό χθες η Καρδιολογική Κλινική

Επιτυχιών συνέχεια

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Είχαν «προγραμματίσει» να έρθει από την Πάτρα γιατρός που όμως έλειπε σε άδεια…

 

Αλαλούμ. Τίτλος ελληνικής ταινίας του 1982 με τον Χάρρυ Κλυνν, αλλά και μια λέξη που ταιριάζει «γάντι» στην τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Μιας και θεωρούμε ότι με τόσα που έχουν γίνει και τόσα που έχουν ειπωθεί για τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, αυτά είναι πλέον γνωστά σε όλους, αναφέρουμε επιγραμματικά ότι η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της υποστελέχωση από Καρδιολόγους, έφτασε χθες στο απροχώρητο. Εξαιτίας ασυνεννοησίας, λίγο έλειψε να μην πραγματοποιηθεί εφημερία σε μια από τις πιο καίριες κλινικές, αφού ο γιατρός ο οποίος υποτίθεται ότι θα έρχονταν από την Πάτρα, έλειπε σε άδεια. Ούτε αύριο αναμένεται… φως όμως, αφού ο γιατρός που έχει «προγραμματιστεί» να καλύψει την επόμενη εφημερία, εφημέρευε χθες σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Με τους γιατρούς να έχουν εξαντλήσει τα νόμιμα περιθώρια εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο, υπήρχε η υπόσχεση του Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργου Βλάχου, για προσωρινή μετακίνηση Καρδιολόγων από Νοσοκομειακά ιδρύματα της Πάτρας, που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια με το Αγρίνιο, προκειμένου να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν για τις τελευταίες έξι ημέρες του Νοεμβρίου, όπως μαρτυρούν εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους ίδιους και κατόπιν οχλήσεων που του έγιναν, ο κ. Βλάχος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Εις μάτην όμως οι δύο εναπομείναντες Καρδιολόγοι του Νοσοκομείου Αγρινίου περίμεναν χθες τον εφημερεύον γιατρό να έρθει, καθώς όπως φάνηκε τελικά αυτός δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, αφού έλειπε σε άδεια.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε «κρίση» στην Πάτρα και συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην 6η ΥΠΕ, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση, αφού οι δυο γιατροί του Αγρινίου συνέχιζαν ασταμάτητα να εργάζονται στην Κλινική, πολλές ώρες μετά το πέρας του ωραρίου τους. Τελικά αποφασίστηκε να μετακινηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο από το Αγρίνιο στην Πάτρα για να μεταφέρει δύο Καρδιολόγους, έναν ειδικευμένο κι έναν ειδικευόμενο, για να πραγματοποιήσουν την χθεσινοβραδινή εφημερία. Με τις καθυστερήσεις και τον χρόνο που χρειάστηκε για να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, οι δύο γιατροί κατέφθασαν γύρω στις 7:00 χθες το βράδυ.

Αυτό όμως το οποίο «ξέχασαν» να συνεννοηθούν, είναι το τι θα γίνει σήμερα, αφού οι Καρδιολόγοι αναμένεται να αποχωρήσουν το πρωί μετά το πέρας της βάρδιάς τους, ενώ ο εφημερεύων γιατρός, τουλάχιστον σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, πραγματοποίησε ήδη εφημερία σε Νοσοκομείο της Πάτρας χθες το βράδυ και όπως υπαγορεύει ο νόμος αλλά και η κοινή λογική, δεν είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να πραγματοποιήσει δεύτερη συνεχόμενη εφημερία και μάλιστα σε διαφορετικό νομό.

Είναι σαφές ότι ευθύνες για το αλαλούμ αυτό βαραίνουν όχι μόνο την διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά και του αρμόδιους τις 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίοι δεν έλεγξαν την διαθεσιμότητα των γιατρών προτού προγραμματίσουν τις εφημερίες. Πρέπει επιπλέον να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, καθώς η πρόβλεψη για μετακίνηση γιατρών από την Πάτρα είχε προσωρινό χαρακτήρα και αφορούσε μόνο τον τρέχον μήνα. Ο Δεκέμβριος όμως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας αφού όχι μόνο θα αποχωρήσει ο Καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου που έχει δηλώσει την παραίτησή του, αλλά είναι μήνας με πολλές γιορτές κι αργίες που περιπλέκουν τον προγραμματισμό εφημεριών και αδειών.

Αλλά ας είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί εδώ μάλλον δεν γίνεται καθόλου προγραμματισμός για τίποτα και όπως φαίνεται, όλα αφήνονται στην τύχη τους!

 

Κώστας Καρακώστας