Ενημερωτική εκδήλωση για την παιδική παχυσαρκία

Στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου

Ενημερωτική εκδήλωση για την παιδική παχυσαρκία

Στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου

 

Το πρωί της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου διοργανώθηκε εκδήλωση στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας για την παιδική παχυσαρκία που αφορά την πρόληψη αλλά και σωστή διατροφή των μαθητών. Το παρόν στην κατάμεστη αίθουσα έδωσαν οι μαθητές αλλά και καθηγητές από το 3ο Λύκειο Αγρινίου με την παρουσία του διατροφολόγου Μιχάλη Μπιρμπίλη, Διδάκτωρ Διαιτολογίας που μίλησε στους μαθητές αναφέροντας την σωστή σημασία της διατροφής η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφών που δημιουργούν και την παχυσαρκία.

O Διευθυντής του 3ου Λυκείου Ευστάθιος Πίτσας ανέφερε στην “Σ” πως “Διοργανώνουμε την εκδήλωση με τους μαθητές του σχολείου στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου που έχει καθιερώσει από φέτος το Υπουργείο Παιδείας. Αναμένονται και άλλες εκδηλώσεις όπως για την σεξουαλική αγωγή και τα ναρκωτικά και για τον λόγο αυτό θα καθιερωθούν ημέρες όπου τα σχολεία και οι μαθητές θα ενημερώνονται”.

Η εμφάνιση και ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, που κυρίως αφορούν αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον, και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.  Επιπλέον, η παιδική διατροφή χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τη συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αναψυκτικών, ενώ πολλά από τα παχύσαρκα παιδιά παραλείπουν την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Αναπληρώνουν έτσι, τη χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη το πρωί με την κατανάλωση σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας το υπόλοιπο της ημέρας. Συστήνεται να επιλέγονται σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, και σε αντικατάσταση εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ, αναψυκτικά με ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται περιστασιακά με στόχο να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους και να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του εφήβου.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου θα συνεχιστούν με ενημερώσεις μαθητών.

 

Άλκης Αποστολόπουλος