Σε δημόσια διαβούλευση η «αλλαγή» της πόλης

Ποιες είναι οι πλατείες και οι πεζόδρομοι που θα υποστούν παρεμβάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση

η «αλλαγή» της πόλης

Δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του δήμου Αγρινίου πάνω στο οποίο θα γίνουν οι προτάσεις για την αλλαγή της όψης της πόλης

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο για την δημόσια διαβούλευση του δήμου Αγρινίου, η οποία μόλις ολοκληρωθεί και πάρει «σάρκα και οστά» αναμένεται να αλλάξει εντελώς την όψη του Αγρινίου. Ο δήμος στοχεύει με να συγκροτήσει μια σύγχρονη και ομοιόμορφα αισθητικά πόλη που ταυτοχρόνος θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών που κάνουν χρήση τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και του δήμου. Ο δήμος Αγρινίου προτείνει παρεμβάσεις όπως κατασκευή σκιάστρων – περγκόλων με συγκεκριμένη μορφή και συγκεκριμένα υλικά για κάθε πλατεία και γειτονιά, έτσι ώστε να μην προσβάλλεται η αισθητική της πόλης και να υπάρχει μια ενιαία εικόνα, ενώ ταυτόχρονα κάθε περιοχή – πλατεία να διαθέτει και να διατηρεί τα χαρακτηριστικά της και το ύφος της. Για την πλατεία Δημοκρατίας, η οποία είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και του δήμου, θα προωθηθεί ειδικό καθεστώς λόγω και της σημαντικότητάς της.

Στόχος του δήμου είναι οι διαβουλεύσεις να κρατήσουν όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, αλλά η έναρξη της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν να βρουν τις παρεμβάσεις του δήμου που θα συναποφασιστούν με τους ενδιαφερόμενους κλάδους έτοιμες, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει καταστρατήγηση.  Ο νέος κανονισμός ρυθμίζει όλα τα θέματα σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους (ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ποιος, με ποιο τρόπο και πόσο χώρο δικαιούται, η καταβολή αποζημιώσεων προς τον δήμο, πέργκολες, πάγκους οπωροπωλείων, ιχθυοπωλείων, ελεύθεροι χώροι διέλευσης κ.λ.π.). Στην παρούσα φάση, ο δήμος δημοσίευσε το προσχέδιο, το οποίο θα δοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες (κυρίως εστίασης και αναψυχής), θα το διανείμει στα μέλη του συλλόγου για να ξεκινήσει η κατάθεση προτάσεων και η διαβούλευση, έτσι ώστε να γίνουν διακριτικές παρεμβάσεις τόσο να δημιουργηθεί ένας δίκαιος, δημοκρατικός κανονισμός στο απαραίτητο πλαίσιο, ώστε να εξυπηρετεί τους καταστηματάρχες, χωρίς ταυτοχρόνως να παραβιάζεται ο νέος αυτός κανονισμός και να κυριαρχεί η καταστρατήγηση όπως σε κάποιες περιπτώσεις που συμβαίνει στην παρούσα φάση.

Σκοπός  του κανονισμού των κοινοχρήστων  χώρων, είναι η θέσπιση γενικών και ειδικών ρυθμίσεων, κανόνων και  περιορισμών, που θα διασφαλίσουν την χρήση των πεζοδρομίων, των οδών, των πλατειών και των λοιπών κοινόχρηστων  χώρων του δήμου Αγρινίου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, από τους χρήστες και εκμεταλλευτές αυτών, κατά τρόπο που:

  1. Θα διαφυλάσσει την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των διερχόμενων πεζών και των ατόμων με εδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
  2. Δεν θα παρεμποδίζει την πρόσβαση οχημάτων έκτατης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά  κ.τ.λ)
  3. Δεν θα παρεμποδίζει την ορατότητα και την ασφαλή διέλευση των διερχόμενων οχημάτων.
  4. Θα αναβαθμίζει την λειτουργικότητα και την αισθητική των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων με σεβασμό προς τα μνημεία, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και  την εύρυθμη  λειτουργία των γειτονιών.
  5. Θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Το θέμα αυτό είχε πρωτοπαρουσιάσει η «Σ» στις 22 Ιανουαρίου 2015 με τίτλο «Αναβάθμιση με κανόνες». Τα πεδία που θα τεθούν σε δημόσια διαπραγμάτευση είναι ο ορισμός του κοινόχρηστου χώρου, το νομικό πλαίσιο, οι γενικές αρχές και απαγορεύσεις, οι κατηγορίες χρήσεων κοινόχρηστων χώρων, η διαδικασία χορήγησης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου  χώρου, αυθαίρετη χρήση – κυρώσεις – πρόστιμα, οπωροπωλεία – μικτά καταστήματα, περίπτερα, παιδικά παιγνίδια με κέρμα, θεάματα – (Τσίρκο – Λούνα παρκ – Ψυχαγωγικά παιγνίδια), αθλητές – ζωγράφοι, οικοδομικά υλικά, σκαλωσιές, κλείσιμο δρόμου, τομές ή εκσκαφές επί δημοτικών οδών, εγκαίνια, διαφήμιση & έκθεση προϊόντων κ. λ. π, ποδήλατα, μοτοποδήλατα, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, υπαίθριοι στάσιμοι μικροπωλητές για εορτές, καλαμπόκια, κάστανα, αυτόματοι πωλητές τροφίμων – ποτών& διάφορα προϊόντα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ΔΕΗ – ΟΤΕ, ωράριο διέλευσης οχημάτων σε πεζόδρομους, επιτροπή  κοινοχρήστων  χώρων (αρμοδιότητες).

Οι πεζόδρομοι της πόλης που θα αλλάξουν όψη είναι αυτοί της Χαριλάου Τρικούπη, της Μανδηλαρά, της Καραϊσκάκη, της Σμύρνης, Φλώρας Καραπαπά, Μπουκογιάννη, Ηλία Ηλιού, 39ου Συντάγματος, Δημητρακάκη, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεσολογγίου, Παρθένη, Έλλης Παπαγιάννη, Π. Π. Γερμανού, Πουκεβιλ, Αγρίου, Έλλης, Καλογήρου  Σαμουήλ, Αθανασίου Διάκου, ενώ οι πλατειές της πόλης που επίσης θα αλλάξουν όψη είναι Πλατεία Δημοκρατίας,  Εθνάρχου Μακαρίου, Ειρήνης, Ελευθερίας, Ερώτα, Κιλελέρ, Κυπρίων Αγωνιστών, Μαρίας Δημάδη, Μεγάλης Παρασκευής, Μελίνας Μερκούρη, Μητροπολίτου Χριστοφόρου, Μικράς Ασίας, Μιχαήλ

Μπέλλου, Μπολώνιας, Μωρηά, Ορεινής Ναυπακτίας, Παλαμηδίου, Παναγόπουλου, Δημ. Τσακανίκα, Πλατεία  των  120, Χατζοπούλου, 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Αγίας Βαρβάρας, Πλατεία  Αγροτών, Αλεξ.Φλεμιγκ, Ανδρέα Παπανδρέου, Απελευθέρωσης, Άρη Βελουχιώτη, Πλατεία Βουλής, Πλατεία  Βύρωνα

 

Κων/νος Χονδρός