Έρχεται στέγη αστέγων στο Αγρίνιο

Δημιουργούνται νέες κοινωνικές δομές και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες

Το θέμα είχε αναδείξει η «Σ» από τον Δεκέμβρη του 2015

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου και το πρόσημο των αλλαγών αυτών είναι θετικότατο, αφού, όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής, μέρος των αλλαγών πρόκειται για νίκη της αυτοδιοίκησης απέναντι στις ΜΚΟ. «Το θέμα της Στέγης Αστέγων είναι ένα από τα νέα προγράμματα που σχεδιάζουμε και θα κατατεθεί από τον Δήμο Αγρινίου εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ήδη έχουμε καταθέσει το νέο πρόγραμμα για τις κοινωνικές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα συσσίτια, το φαρμακείο και το νέο πρόγραμμα – δομή, το Κέντρο Κοινότητας».

Όλα τα προγράμματα, όπως το κοινωνικό φαρμακείο, το συσσίτιο κ.α. λειτουργούσαν από το 2012 μέσω ΜΚΟ σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως και στο Δήμο Αγρινίου. Τώρα για πρώτη φορά όλες τις κοινωνικές δομές θα τις διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος μόνος του και για τον συγκεκριμένο λόγο ο κ. Καλαντζής μίλησε για νίκη της αυτοδιοίκησης. «Είναι νίκη της αυτοδιοίκησης. Καταθέτουμε το πρόγραμμα μόνοι μας, ως Δήμος, και οι ΜΚΟ είναι έξω. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το κέρδος των ΜΚΟ μέχρι σήμερα θα πάει απευθείας στους πολίτες. Αυτός είναι και ο στόχος μας για τις νέες δομές του Δήμου Αγρινίου, όταν φυσικά αυτές θα ωριμάσουν και θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και να τις αναπτύξει ο Δήμος όπως θέλει και όπως πραγματικά χρειάζεται» δήλωσε ο κ. Καλαντζής.

epi-koinoniko-pantopoleio-mesologiou4-copy-351x185

       Ο Κώστας Καλαντζής, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Η «Σ» είχε πρώτη φέρει στην επιφάνεια το θέμα των αστέγων με την περίπτωση του 50χρονου Παναγιώτη από το Ξηρόμερο που ζούσε επί 10 χρόνια στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας. Σχετικά με το ζήτημα των αστέγων και το νέο πρόγραμμα – δομή, τη στέγη αστέγων, ο Δήμος Αγρινίου συνέχισε τις προσπάθειες, αφού εξασφάλισε τα απαραίτητα στον 50χρονο Παναγιώτη, κατάφερε να εντοπίσει και να απλώσει χείρα βοηθείας σε όσους είναι άστεγοι στο Αγρίνιο, αλλά και σε όσους είναι εν δυνάμει άστεγοι και κατοικούν σε παραπήγματα. Ωστόσο, με την δημιουργία της Στέγης Αστέγων θα δοθεί μια ολοκληρωμένη και ποιοτικότερη λύση στο θέμα. Άμεσα ζητήθηκε και δόθηκε από τον Δήμο Αγρινίου βοήθεια σε 5 συμπολίτες μας που είχαν πρόβλημα στέγασης. «Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος Αγρινίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει το πρόγραμμα και ευχαριστώ πολύ τους υπαλλήλους του ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου οι οποίοι προσφέρουν ότι καλύτερο στα άτομα που φιλοξενούν εκεί. Υπάρχει αρκετός κόσμος που είναι εν δυνάμει άστεγος» σημείωσε ο κ. Καλαντζής, ο οποίος συμπλήρωσε πως «τα προγράμματα που ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση θα ξεκινήσουν γρήγορα, δεδομένου πως όποιο πρόγραμμα «τρέχει» και συμμετέχουν και ΜΚΟ τελειώνει τον Οκτώβριο. Στον Δήμο Αγρινίου θα εφαρμοστεί στο 100% γιατί έχουμε την τεχνογνωσία και την δυνατότητα να το αναπτύξουμε περεταίρω».

Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια υπηρεσία που θα ενημερώνει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις Κοινωνικές Δομές, θα τους κατευθύνει και θα παρεμβαίνει.

Τα χρήματα βέβαια είναι πολύ λιγότερα για τις Κοινωνικές Δομές ανά την Ελλάδα, αφού οι προϋπολογισμοί στους Δήμους έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 60%. Σημαντική είναι και η βοήθεια σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή από τους τοπικούς επιστημονικούς συλλόγους, των Ιατρών, των Φαρμακοποιών και των Οδοντιάτρων.

Κώστας Χονδρός για εφημερίδα «Συνείδηση»