Στα νησιά δεκάδες Αγρινιώτες λόγω της κρίσης!

Στις πρώτες προτιμήσεις τα νησιά του Ιονίου και οι Κυκλάδες

Ανέκαθεν, νεαροί από το Αγρίνιο κατά την καλοκαιρινή σεζόν αποχωρούσαν από την πόλη για νησιά με σκοπό να δουλέψουν. Κατά το παρελθόν πολλοί από αυτούς πήγαιναν για δουλειά για να ενισχύσουν το οικογενειακό ταμείο, ενώ άλλοι πήγαιναν απλά για διακοπές και για να κερδίσουν χρήματα, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν σχέδια που είχαν στο μυαλό τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αντεστράφησαν και δυσκόλεψαν με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνθρωποι να φεύγουν για εργασία στα νησιά διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και το εισόδημα της οικογένειας δεν αντέχει.

Συνεπώς, εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας και της επίσημης αφετηρίας της θερινής σεζόν, δεκάδες εκατοντάδες είναι τα Αγρινιωτόπουλα που εναποθέτουν τις ελπίδες για επιβίωση στην τουριστική βιομηχανία. Νέοι με σοβαρή κατάρτιση, με όνειρα και φιλοδοξίες, αδυνατώντας να στεριώσουν στο τόπο τους και με μία βαλίτσα στο χέρι, πάνε για εργασία με καλά μεροκάματα και καλύτερα tips, σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Τα σκήπτρα κρατούν η κοντινή Λευκάδα, οι Παξοί, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη, ενώ πάρα πολλοί ξεκινούν με προορισμό την Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Παρόλο της καλπάζουσας ανεργίας, τα οικονομικά μεγέθη και οι «αριθμητικές εξελίξεις» καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον παράγοντα που πιθανότατα να βγάλει την χώρα από τη μέγγενη της κρίσης του χρέους, και να ανοίξει νέους ορίζοντες για όλους του Έλληνες. Ο κλάδος του τουρισμού και η επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες φέρνει στη χώρα μας συνάλλαγμα και απασχολεί για αρκετούς μήνες εκατοντάδες νέους από την ηπειρωτική Ελλάδα στον τομέα των τουριστικών και της εστίασης, βρίσκοντας εργασία με καλά μεροκάματα και καλά tips.

Κύριος προορισμός των Αγρινιωτών είναι κυρίως τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων, με ορισμένους από αυτούς να έχουν βρει εργασία περνώντας από τις σχετικές συνεντεύξεις, σε μεγάλα ξενοδοχεία ή ακόμα και σε μικρότερα.

Την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες στο κλεινόν άστυ Αγρινιώτες επαληθεύουν την σκληρή για πολλούς πραγματικότητα και δίνουν την δική τους ερμηνεία.

Η Φωτεινή επισημαίνει πως «πάντα γίνονταν αυτό, αλλά πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση για όσους το κάνουν. Παλιότερα υπήρχε ως βασικό στοιχείο στην επιλογή αυτή η διασκέδαση και να φύγουν οι νέο από το Αγρίνιο, ωστόσο σήμερα είναι μια λύση για την εύρεση εργασίας».

Ο Παναγιώτης τόνισε ότι «το έχω ακούσει ότι γίνεται αυτό. Έχω ακούσει και για άτομα από το Αγρίνιο που πηγαίνουν για δουλειά στην Λευκάδα ή σε νησιά του Αιγαίου, όπως στη Μύκονο. Λογικά επιλέγουν νησιά, γιατί εκεί είναι άλλα τα οικονομικά μεγέθη που ισχύουν και απ’ ότι λένε τα tips είναι περισσότερα και από την αμοιβή τους».

Ο Ανδρέας σχολίασε πως «πάντα γίνονταν αυτό. Και πριν από την κρίση έτσι ήταν πάλι, δεν έχει αλλάξει κάτι. Και όταν έλεγαν ότι το Αγρίνιο ζούσε στην ευμάρεια, η ευμάρεια ήταν για λίγους. Το Αγρίνιο είναι ιδιόμορφη περίπτωση. Πάντα έφευγαν νέοι για δουλειά σε όλη την Ελλάδα, γιατί ο τόπος μας έχει ακόμη αυτό των εχόντων και των κατεχόντων».

Ο Χρήστος σημείωσε ότι «πάντα έφευγαν νέοι από το Αγρίνιο για να δουλέψουν σε νησιά το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χρόνο. Παλιότερα, λένε πως πήγαιναν για δουλειά, αλλά και για διασκέδαση, αλλά τώρα πηγαίνουν για να καλύψουν τα έξοδά τους και να ξεφύγουν από το Αγρίνιο και τη νοοτροπία που υπάρχει εδώ. Πολλοί, αν είχαν άλλη επιλογή και ήταν αλλιώς τα πράγματα θα έφευγαν από εδώ γιατί εκτός ότι δεν έχει δουλειές δεν είναι καλό και το κλίμα που έχει αναπτυχθεί δεκαετίες τώρα και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Ξέρω άτομα που να έφυγαν για την καλοκαιρινή σεζόν και επέστρεφαν, αλλά πάντα ήθελαν να μην γυρίσουν πίσω».

Κώστας Χονδρός