Θ. Σώκος: «Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε με το παλαιό νοσοκομείο»

Ηχηρή παρέμβαση του πρώην Δημάρχου για την αξιοποίηση του παλιού νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης

Εκ διαμέτρου αντίθετη η θέση του από την Δημοτική Αρχή

Την έντονη αντίθεσή του στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, εξέφρασε ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Θύμιος Σώκος, μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» με αφορμή την προ ημερών σύσκεψη για την υγεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Σώκος χαρακτήρισε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων στους χώρους του παλαιού νοσοκομείου και την λειτουργία φοιτητικής στέγης, αναφέροντας ότι η αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών θα μπορούσε να γίνει πιο άμεσα με την μεταφορά του ΙΚΑ, άλλων δομών υγείας πρόνοιας, με την ταυτόχρονη λειτουργία ενός αστικού τύπου πολυδύναμου κέντρου υγείας, όπως έχει προτείνει εξάλλου από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Υπενθύμισε μάλιστα ότι για το ζήτημα του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιουσία του ιδρύματος σε έκταση που του ανήκει, στο πρώην αεροδρόμιο. «Κάποτε ψάχναμε για υποδομές και τώρα που τις έχουμε δεν τις αξιοποιούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θύμιος Σώκος.

 

Σε ότι αφορά την λειτουργία του συστήματος υγείας, ο πρώην Δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος. «Προ ημερών στη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα ζήτησα να εφαρμοστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι αρμοδιότητες διοίκησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων πρέπει να ανήκουν στις αιρετές περιφέρειες. Από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και βλέπω ότι και με την σημερινή Κυβέρνηση δεν λαμβάνεται κάποια πρωτοβουλία προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρο και δεδομένο, ότι υπάρχει κακοδιοίκηση και δεν επιλαμβάνεται κανένας αρμόδιος. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των ΥΠΕ και των Διοικήσεων στις αιρετές περιφέρειες αποτελεί τομή και το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν για παράδειγμα άλλαξε το σύστημα των παλιών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Τι θα κάνουμε δηλαδή θα γυρίσουμε πίσω; Όπως άπαντες γνωρίζουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων αλλάζουν διαρκώς, με συνέπεια να μην υπάρχει αποτέλεσμα. Ίσα – ίσα το αντίθετο καθώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα και βέβαια το μάρμαρο το πληρώνει ο φουκαράς ο ασθενής. Είναι δυνατόν το καινούριο νοσοκομείο Αγρινίου να μην έχει ακόμα οργανισμό; Και βέβαια σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο Μεσολόγγι. Πλέον οι ασθενείς της Αιτωλοακαρνανίας, δεν επισκέπτονται νοσοκομεία της Πάτρας για χειρουργείο, αλλά για μια απλή εξέταση. Γι’ αυτό λοιπόν τις προάλλες καταλήξαμε στη σύσκεψη, ότι θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή κατατέθηκε στη σύσκεψη από τον Αιτωλοακαρνάνα αυτοδιοικητικό και έγινε δεκτή ομόφωνα από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Αγγελόπουλος