«Μάννα εξ ουρανού» η έκπτωση του 15% στη ΔΕΗ για τους Αγρινιώτες

Πραγματικότητα είναι από χθες η έκπτωση 15% από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Η έκπτωση αφορά το καθαρό ποσό της κατανάλωσης του ρεύματος και όχι το συνολικό ποσό του λογαριασμού (που συμπεριλαμβάνει και τους φόρους), ενώ ισχύει για καταναλώσεις μεσαίας και χαμηλής τάσης που θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου κι’ έπειτα. Από την έκπτωση μπορούν να καρπωθούν και οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους και στο εξής είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι Αγρινιώτες καταναλωτές ρεύματος σχολίασαν στη «Σ» θετικά το γεγονός που έρχεται να «απαλύνει» έστω και ελάχιστα την τσέπη τους στον οικονομικό κυκεώνα που ζούν, ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν την εκπτωτική αυτή ενέργεια στην ύπαρξη του ανταγωνισμού, ο οποίος πιθανότατα άρχισε να «ανθίζει». Την ίδια στιγμή σχεδόν οι πολίτες ευελπιστούν πως η έκπτωση αυτή θα είναι ουσιαστική και μακροχρόνια και δεν θα «ξεπηδήσει» τον Σεπτέμβριο κάποια άλλη χρέωση από την ΔΕΗ που θα τους παίρνει όχι μόνο το 15% αλλά και επιπλέον ποσό.

Χρήστος ΤσιλιπμώκοςΟ Χρήστος Τσιλιμπώκος επισήμανε πως «είναι θετική η ενέργεια αυτή. Αν χρωστάω 100 ευρώ και μου κάνει έκπτωση 15% τι άλλο θέλω; Ο περισσότερος κόσμος θα ανταποκριθεί και πρέπει να ανταποκριθεί, άσχετα με το αν είναι ακριβά τα τιμολόγια. Αυτά μας χρεώνουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κι’ αλλιώς».

 

Ο Απόστολος Μόσχος σημείωσε ότι «η έκπτωση γίνεται γιατί υπήρξε πίεση από τις ιδιωτικές εταιρείες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Καλή είναι η έκπτωση, αλλά καλύτερα είναι να την αφήσουν και να κοιτάξουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, γιατί δεν μπορεί το ρεύμα που καταναλώνεις λ.χ να είναι 200 ευρώ και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις να είναι 180 ευρώ».

Ο Νίκος Λάμαρης τόνισε ότι «αν δεν προχωρούσαν σε έκπτωση ή σε κάποια αντίστοιχη ενέργεια, πως θα μπορούσε η εταιρεία να συνεχίσει ανταγωνιστικά; Πιθανότατα έχασαν χρήματα και με την κίνηση αυτή θα τα ξανακερδίσουν. Όλο αυτό φυσικά το συνδέω με τον ανταγωνισμό και με την ύπαρξη ιδιωτικών εταιρειών στο εμπόριο ενέργειας».

Νίκος Λάμαρης

Ο Βασίλειος Ταλάντζης σχολίασε πως «καιρός ήταν να γίνει, γιατί ήμουν συνεπής σε όλη μου τη ζωή και πλήρωνα και γι’ αυτούς που δεν ήταν. Αλλά τι να πω όταν κυβερνάει αριστερή με ακροδεξιά κυβέρνηση; Όλοι καταλαβαίνουν. Λεφτά οι Έλληνες έχουν, αλλά τα έχουν λίγοι και κοιτάνε πως να τα πολλαπλασιάσουν».

Η Κική Κακούρη τέλος ανέφερε πως «είναι πολύ καλή ενέργεια από την ΔΕΗ η έκπτωση του 15% και θα ωφελήσει πολύ κόσμο. Το ζήτημα βέβαια είναι να μην έρθουν τον Σεπτέμβριο και τα πάρουν από αλλού τα χρήματα που μας «χαρίζουν» σήμερα σαν έκπτωση».

Ρεπορτάζ – Κώστας Χονδρός

Κική Κακούρη