«Η Φωνή του Πολίτη»: «Θετική ψήφος» από τους Αγρινιώτες στο πλαστικό χρήμα

Το σχέδιο της υποχρεωτικής χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, θα εφαρμοστεί άμεσα στις νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν εντός του 2016 και σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Στη λίστα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών (πλαστικό χρήμα) από φέτος εντάσσονται σταδιακά επαγγέλματα – κλάδοι μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο υποχρεωτικό σύστημα χρήσης καρτών. Οι περιοχές αυτές θα επιλεγούν με κριτήρια το ποσοστό παραβατικότητας και την τουριστική κίνηση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε ότι θα δοθούν κίνητρα σε πολίτες – καταναλωτές αλλά και σε επιχειρήσεις, ώστε να υποκατασταθεί το χρήμα σε φυσική μορφή από κάρτες, είτε πιστωτικές είτε χρεωστικές. Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, συστήνει επιτροπές και ομάδες εργασίας για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή και το πλαστικό χρήμα να γίνει καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Επί τους θέματος η πλειοψηφία των πολιτών του Αγρινίου, αντέδρασαν θετικά στην «παγίωση» του πλαστικού χρήματος στην καθημερινότητά, ωστόσο, όλοι προέβαλαν τις ενστάσεις τους ως προς τη χρήση από τις μεγαλύτερες ηλικίες, είτε αφορά ηλικιωμένους και υπερήλικες, είτε μεσήλικες που δεν έχουν εξοικειωθεί σε νέες τεχνολογίες.

Νίκος ΚαβαλιέρηςΟ Νίκος Καβαλιέρης επισήμανε στη «Σ» πως «προφανώς και είναι προς την σωστή κατεύθυνση η χρήση πλαστικού χρήματος, γιατί ούτε φοροδιαφυγή μπορεί να υπάρξει, αλλά παράλληλα είναι και βολικό. Δεν θα αναγκαζόμαστε να τρέχουμε συνεχώς στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, ούτε θα στεκόμαστε στις ουρές. Απλά θα χρησιμοποιούμε την κάρτα. Προφανώς για τους ηλικιωμένους δεν είναι εύκολο, αλλά θα υπάρχουν προβλέψεις, ώστε από μια ηλικία και πάνω να απαλλάσσονται. Για τους νέους όχι μόνο θα είναι εύκολο, αλλά καλά θα κάνουμε να συνηθίσουμε».

Φρόσω ΚορδίσταΗ Φρόσω Κορδίστα σημείωσε πως «δεν ξέρω τι θα γίνει ή τι θα κάνω με το πλαστικό χρήμα. Ούτε τώρα έχω κάρτες, συνεπώς δεν ξέρω την χρήση τους. Θα μας δυσκολέψει αν γίνει υποχρεωτικό για όλους, αλλά σημασία έχει πως δεν έχουμε χρήματα, όχι πως θα συναλλασσόμαστε. Έχουμε τα προβλήματά μας θα έχουμε και τον «μπελά» αυτό επιπλέον. Ίσως για τους νέους να είναι πιο εύκολα αλλά για τους μεγαλύτερους θα μας δυσκολέψει πάρα πολύ. Αλλά επαναλαμβάνω πως το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε τίποτα στην τσέπη μας αφού μας τα πήραν όλα».

Ανδρέας ΓούλαςΟ Ανδρέας Γούλας τόνισε πως «είναι μια καλή κίνηση πιστεύω η χρήση του πλαστικού χρήματος, για να αποφύγουμε την φοροδιαφυγή. Δεν πληρώνουν τη Δ.Ο.Υ, αλλά ούτε άλλες υποχρεώσεις. Αυτό είναι σε βάρος όλων όσων πληρώνουμε. Είναι λογικό το μέτρο, αλλά το ζήτημα είναι να ισχύσει για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και τους ισχυρότερους οικονομικά. Αν ισχύσει με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς εξαιρέσεις θα είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει για να μπει σε μια νέα και καθαρή βάση το ζήτημα».

Κωνσταντίνος ΜπερερήςΟ Κωνσταντίνος Μπερερής σχολίασε πως «το πλαστικό χρήμα είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα πλέον, μια ανάγκη των σύγχρονών οικονομιών και κοινωνιών που η Ελλάδα δεν μπορεί να μην το υιοθετήσει και δεν μπορεί να το αποφύγει. Προσωπικά, επειδή είμαι των θετικών επιστημών δεν έχω καμία επιφύλαξη για την ορθότητα του μέτρου. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κατά μείζονα λόγο οι συναλλαγές, είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Σε ορισμένες παλαιότερες γενιές και ηλικίες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία, όντως θα φέρει δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Σ’ αυτό η Κυβέρνηση θα δείξει ανοχή, όμως οι γενιές της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς, αν είναι δυνατόν να μην μπορούν και να μην θέλουν να προσαρμοστούν στα δεδομένα των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

xondros1