«Παναγρίνεια» ως άλλα «Παπαστράτεια»

Τετραήμερες εκδηλώσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μνήμης στην καρδιά της πόλης με είσοδο ελεύθερη. Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάνε τα «Παναγρίνεα».

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από τους οργανωτικούς φορείς των «Παναγρινείων» για την ενημέρωση και την προώθηση των τετραήμερων εκδηλώσεων που θα γίνουν στην καρδιά της πόλης του Αγρινίου, οι οποίες θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, σε οικογένειες και σε άτομα με διαφορετική κουλτούρα μεταξύ τους και θα είναι με ελεύθερη συμμετοχή.

Συνολικά, καιρού επιτρέποντος, έχουν προγραμματιστεί δεκατέσσερις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την μνήμη και την σύγχρονη πλευρά της πόλης. Τα «Παναγρίνεια» γίνονται ως μια συνέχεια των «Παπαστράτειων» εκδηλώσεων που γίνονταν κατά το παρελθόν στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα I.C.E με μόλις δέκα χιλιάδες ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α και για τον λόγω αυτό οι φορείς είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν και χρήματα από την τσέπη τους εκτός της προσωπικής εργασίας των μελών τους. Η διοργάνωση αυτή επιλέχτηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ), στην οποία υποβλήθηκαν όλες οι προτάσεις από ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, ως τρίτη ανάμεσα από τριάντα τρις προτάσεις.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς που θα υλοποιήσουν τα «Παναγρίνεια» είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Αγρινίου, η Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου (Γ.Ε.Α), η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας και ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου «Ορφέας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 2-10-2015
19.00: Παρουσίαση Μοντέρνου χορού από το αντίστοιχο τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου (Κ.Ε.Δ.Α.) και Μοντέρνου χορού, Ρυθμικής Γυμναστικής, Κλασικού Μπαλέτου, Τango, Capoeira , Zumba από τα τμήματα της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.) στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.
20.00: Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Τα εν οίκω, εν δήμω», στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.
20.30: Εκδήλωση με θέμα «Αγρίνιο: Ιστορία-Ταυτότητα-Προοπτική», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην κτήριο Τράπεζας της Ελλάδας). Ομιλητές: Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στo τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών) και Ηλίας Ντζάνης (Γεωπόνος-Ερευνητής, πρ. Προϊστάμενος Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε στο Αγρίνιο).

Σάββατο 3-10-2015
09.00: Επίσκεψη-ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους αρχαίας Στράτου, αρχαίου Αγρινίου, Μεγάλης Χώρας (μιναρές από μουσουλμανικό τζαμί), καθώς και στα πέντε μουσεία της πόλης του Αγρινίου (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γλυπτοθήκη Καπράλου, Πινακοθήκη Αγρινίου, Αθλητικό Μουσείο Γ.Ε.Α.). Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
18.00: Επίδειξη τοξοβολίας από το τμήμα της Γ.Ε.Α., στον αύλειο χώρο των καπναποθηκών Παπαστράτου. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό από 10 ετών και πάνω.
19.30: Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Αγρίνιο και ευρύτερη περιοχή: Από το χθες στο σήμερα», στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου (κτήριο παλαιάς Λαχαναγοράς) με υλικό από το αρχείο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. και ιδιωτικές συλλογές.
21.00: «Συνάντηση Χορωδιών» με συντονιστή το μουσικό σύλλογο ΟΡΦΕΑ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Κυριακή 4-10-2015
08.30: Πραγματοποίηση εκδρομής γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα με επίσκεψη-ξενάγηση σε σημαντικά αρχαία και βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Γνωριμία με το φυσικό οικοσύστημα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
10.30: Παρουσίαση του αθλητικού προγράμματος για παιδιά «Κids athletics-Παίζω …στίβο», στην Πλατεία Δημοκρατίας Aγρινίου. Υπεύθυνο διοργάνωσης το τμήμα Στίβου της Γ.Ε.Α.
11.30: «Τρέχω-βαδίζω-ποδηλατώ στην πόλη μου». Διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων μέσα στην πόλη του Αγρινίου, που δεν θα έχουν συναγωνιστικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν Ποδηλατοδρομία, Τρέξιμο, Βάδισμα με σημείο έναρξης και τερματισμού την Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου. Υπεύθυνο διοργάνωσης το τμήμα Στίβου της Γ.Ε.Α.
18.00: Αγώνες σκακιού μεταξύ παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών από τα τμήματα της Κ.Ε.Δ.Α. και της Γ.Ε.Α., στην Πλατεία Σιντριβανιού. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό.
20.00: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου και το Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

Δευτέρα 5-10-2015
18.00: Επίδειξη τοξοβολίας από το τμήμα της Γ.Ε.Α., στον αύλειο χώρο των καπναποθηκών Παπαστράτου. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό από 10 ετών και πάνω.
20.00: Θεατρική παράσταση από το Μικρό Θέατρο Αγρινίου με τίτλο «Από πρώτο χέρι» με θέμα την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού, στον αύλειο χώρο των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παράσταση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο την ίδια ώρα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Γ.Ε.Α. (Παπαστράτειο Μέγαρο, 3ος Όροφος τηλ. 2641024767) και στη Γραμματεία της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (Χ. Τρικούπη-Ισόγειο Δημαρχείου Αγρινίου, τηλ. 2641028902).