«Έφυγε» η ευεργέτις Ελένη Τσικνιά

Δημόσια δαπάνη η κηδεία της

Ψήφισμα για το θάνατό της από το Δημοτικό Συμβούλιο

Μια εξαιρετική συμπολίτισσα μας, η Ελένη Τσικνιά, η οποία είχε έντονο το συναίσθημα της προσφοράς για την πόλη του Αγρινίου, απεβίωσε την Κυριακή το πρωί στο σπίτι της στην οδό Παπαστράτου.

Η Ελένη Τσικνιά υπήρξε μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Τσικνιά από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της πόλης του Αγρινίου, αφού με την δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας τους δημιούργησαν την νέα πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου του Αγρινίου, το οποίο σήμερα ο Δήμος Αγρινίου το διεκδικεί για να αναπτύξει εκεί άλλες υποδομές, αλλά και μέσα από το ίδρυμα που η θανούσα σύστησε στην μνήμη του συζύγου της και του οποίου είχε την προεδρεία αγόρασε και δώρισε το οικόπεδο, στο οποίο μετέπειτα χτίστηκε το νέο νοσοκομείο της πόλης.

Η προσφορά της όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ευπροσήγορη και με μεγάλη αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης προσπαθούσε πάντα να είναι χρήσιμη, δίνοντας λύσεις σε κάθε πρόβλημα που συνειδητοποιούσε ότι θα απάλυνε τον πόνο και την δυστυχία των συμπολιτών της.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι υποδομές υγείας, και όχι μόνο, στην περιοχή μας θα ήταν τελείως διαφορετικές χωρίς το δικό της ενδιαφέρον και την δική της άμετρη φροντίδα. Για την προσφορά της αυτή η Ελένη Τσικνιά τιμήθηκε από το Δήμο Αγρινίου.

Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε χθες το απόγευμα στις 5:00 στον Ιερό ναό της Παναγίας (Μητρόπολη), στον οποίο είχε εκτεθεί από τις 3:30 το μεσημέρι η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα.

O Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου  ζήτησε από τους επικεφαλής   των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι  και αποδέχθηκαν το αίτημα του, να γίνει η κηδεία της με δαπάνη του Δήμου Αγρινίου ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς της,  ενώ το απόγευμα στη συνεδρίαση του σώματος εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Ο κ. Παπαναστασίου για τον θάνατο της Ελένης Τσικνιά δήλωσε:

«Η απουσία της Ελένης Τσικνιά, ευεργέτιδας του Αγρινίου,  αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την πόλη. Δωρήτρια της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου  και της πτέρυγας στο παλαιό. Σεμνή και αξιοπρεπής ακολούθησε μονάχα τη φωνή της ψυχής της, εξωτερικεύοντας την ιδιαίτερη αγάπη  που έτρεφε για τον τόπο της. Θερμά συλλυπητήρια. Θα την θυμόμαστε πάντα».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα επίσης απέστειλε και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, στο οποίο αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθειά λύπη μου για το θάνατο της Ελένης Τσικνιά, που υπήρξε μια από τους μεγάλους ευεργέτες για την πόλη του Αγρινίου, εξασφαλίζοντας με τις δωρεές εκείνης και του συζύγου της, σημαντικές υποδομές στον τομέα της Υγείας. Η προσωπικότητα και η προσφορά της αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους. Διατυπώνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Αλγεινή πάντως εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η μικρή παρουσία της τοπικής κοινωνίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι εκτός από τον επικήδειο που εκφώνησε ο Μητροπολίτης, κανείς από την Δημοτική Αρχή της πόλης δεν αναφέρθηκε στην θανούσα.

Στην εξόδιο ακολουθία της Ελένης Τσικνιά παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αγρινίου, οι αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Νίκος Υφαντής και Γιάννης Λύτρας, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Αγρινίου Θύμιος Σώκος, ο πρώην δήμαρχος, νομάρχης και βουλευτής Γιάννης Βαϊνάς, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μοσχολιός, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Λ.Τ.