Κυβέρνηση «Κοινωνικής Σωτηρίας» – Έστειλε το «Μπουγιουρντί» στους «Δεν Πληρώνω τα Τέλη Κυκλοφορίας»

Στις 13 Γενάρη του 2014 χίλιοι τριακόσιοι πενήντα κάτοικοι (1.350) της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας κατέθεσαν αίτηση ανακοπής και επαναδιαπραγμάτευσης των ανταποδοτικών τελών της κυκλοφορίας του έτους 2014 για τα οχήματά τους, λόγω αντισυνταγματικότητας, όπως υποστήριξαν στην αίτηση τους, εξαιτίας της μειωμένης φοροδοτικής ικανότητάς τους, αλλά και λόγω της αδυναμίας τους να τα θέσουν σε ακινησία, αφού, όπως ισχυρίστηκαν, το αυτοκίνητο τους αποτελούσε για τους ίδιους και την οικογένειας τους βασικό μέσο μετακίνησης.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι είχε προηγηθεί στις 8 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς «εξώδικη κατάθεση – προσφορά ενός (1,00) ευρώ», η οποία είχε κατατεθεί στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του Αγρινίου με το αντίστοιχο ποσό και ανάλογο σκεπτικό. Στη βάση αυτού του σκεπτικού βρίσκονταν, πέραν των άλλων, και η θέση, ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι τέλος ανταποδοτικό και έπρεπε άμεσα να επενδύεται στον τόπο είσπραξης του, για συντήρηση του οδικού δικτύου και κατασκευή νέων δρόμων. Όμως από τα ποσά που εισέπραξε πέρσι το κράτος για τα τέλη κυκλοφορίας μόνον ένα πολύ μικρό μέρος επέστρεψε στο νομό, υποστήριξαν, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι άθλιοι, επικίνδυνοι και γεμάτοι λακκούβες.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι εκτός από το ένα ευρώ, το οποίο κατέθεσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της πόλης μας είχαν καταβάλει για την συμμετοχή τους στο κόστος της προσφυγής εικοσιπέντε 25 ευρώ επιπλέον.
Το περιεχόμενο της αίτησης που κατατέθηκε ομαδικά αποτελούνταν από μια περιληπτική ανάπτυξη του αιτήματος, το σκεπτικό της νομιμότητας της εν λόγω αίτησης, την αδυναμία της συναίνεσης στην εκτέλεση που λειτουργούν καταλυτικά προς το σύνταγμα και τέλος την αιτιολόγηση του αιτήματος. Σ’ αυτό αναφερόταν οι γενικοί λόγοι, οι ειδικοί λόγοι, καθώς και οι άλλες επιφυλάξεις τους, οι οποίες αφορούσαν την «έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες» καθώς και το άρθρ. 35 του ν 39/1986 με τίτλο «Τέλη κυκλοφορίας».
Από τότε μέχρι και σήμερα όμως, δεν πέρασε μόνο ένα χρόνος. Μαζί μ’ αυτόν πέρασε και η συγκυβέρνηση της «εθνικής σωτηρίας». Και ήρθε η νέα συγκυβέρνηση της «κοινωνικής σωτηρίας», η οποία ανάμεσα σε όλα εκείνα που δεν έκανε μέχρι σήμερα, λόγω αναλυμένων αυξημένων και «δύσκολων» υποχρεώσεων της χώρας προς τους εταίρους, αλλά και τους διεθνής θεσμούς, με τους οποίους συνδιαλέγεται το τελευταίο εξάμηνο βρήκε λίγο χρόνο τον φετινό Απρίλιο και βεβαίωσε τα απλήρωτα τέλη που δεν κατέβαλαν οι χίλιοι τριακόσιοι πενήντα κάτοικοι της περιοχής του Αγρινίου, αποδεικνύοντας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι το κράτος συνεχίζει απρόσκοπτα τη δουλειά του ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση αρέσκεται να αυτοαποκαλείται «εθνικής» ή «κοινωνικής σωτηρίας».
Εκτός όμως από τα απλήρωτα τέλη, βεβαιώθηκε και το αντίστοιχο πρόστιμο, το οποίο ως γνωστόν διπλασιάζει το τελικό ποσό της οφειλής.
Καλούνται λοιπόν σήμερα, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας, που λόγοι αντικειμενικοί τους οδήγησαν να εκφράσουν δυναμικά την αντίδραση τους στην οικονομική εξαθλίωση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, κάποιοι μάλιστα από αυτούς είναι μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, να μαζέψουν το διπλάσιο ποσό από αυτό που δεν μπορούσαν να καταβάλουν πριν από ένα χρόνο και συγκρότησαν το κίνημα «δεν πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας» και το οποίο στήριζε τότε σιωπηρά η σημερινή κομματική πλειοψηφία της Βουλής, και να πάνε να το πληρώσουν.
Αν δεν πάνε, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η μη αποπληρωμή του συγκεκριμένου προστίμου τους στερεί τη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι χίλιοι τριακόσιοι πενήντα αυτοί συμπολίτες μας, ότι το βεβαιωμένο αυτό ποσό με το πρόστιμο του, μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση των εκατό (100) δόσεων χωρίς όμως την ευεργετική διάταξη της απαλοιφής του προστίμου.

Το κακό με τους καιρούς τελικά είναι, ότι κάθε φορά που αλλάζουν, κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν να κοιτάξουν την δική σου «μελαγχολία».