Ποτέ την Κυριακή από το Ε.Κ.Α και τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους

Ποτέ την Κυριακή
από το Ε.Κ.Α και τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους

Ενημερώσεις έκαναν την Κυριακή το πρωί μέλη του Ε.Κ.Α και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου στα ελάχιστα ανοιχτά καταστήματα της πόλης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (Ε.Κ.Α) παρεμβάσεις σε καταστήματα του Αγρινίου που ήταν ανοιχτά και ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης ήταν κλειστά. Σκοπός των παρεμβάσεων που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται και το επόμενο χρονικό διάστημα από τα μέλη του Ε.Κ.Α είναι να ενημερώσουν τους εργαζομένους για το μελλοντικό πλάνο στον εργασιακό χώρο που προωθείται σιγά σιγά. Το ότι κάποιες Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα είναι ανοιχτά λειτουργεί με την μορφή του «δούρειου ίππου» στο πλάνο αυτό. Τα μέλη του Ε.Κ.Α με βάση αυτό, κατά τις παρεμβάσεις τους αναπτύσσουν διάλογο με τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούν να βρουν και άτομα της εργοδοσίας για να μιλήσουν μαζί τους. Διανέμεται επίσης ενημερωτικό υλικό το οποίο περιέγραφε όλες τις στοχεύσεις που παράλληλα εξηγούσαν, ενώ ενημέρωναν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ Δημήτρης Δήμας δήλωσε «Ενημερώνουμε τους υπαλλήλους της περιοχής για την απεργία που έχει κηρύξει η ξεπουλημένη Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Κατά την γνώμη μας, η Ομοσπονδία με την ενέργειά της αυτή θέλει «άδειο πουκάμισο» την απεργία και το λέμε αυτό γιατί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, χωρίς καμία προετοιμασία και με τα σωματεία στη γωνία πήρε απόφαση για απεργία. Την απεργία αυτή την ονομάζουμε πυροτέχνημα γιατί την αποφάσισε πριν δύο μέρες. Ο λόγος είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μια από τις επτά Κυριακές. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά διατηρείται σε ισχύ. Θέλουμε να γίνει γνωστό στους ιδιωτικούς υπαλλήλους της περιοχής, ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στην ομοσπονδία άσκησαν κριτική στην διοίκηση η οποία δεν φείδεται απεργιακών αποφάσεων, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει κανένα μετρό για την προετοιμασία της, για την συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου και την επιτυχία της. Η Ομοσπονδία θέλει να τις εκφυλίζει. Είναι γνωστό από την πρόσφατη εμπειρία που έχουμε από την απεργία της Κυριακής των Βαΐων. Ακολουθώντας την πεπατημένη που έχει χαράξει η Ομοσπονδία προκήρυξε απεργία χωρίς τα σωματεία που ελέγχονται από την πλειοψηφία να συνεδριάσουν ή ακόμη και να προλάβουν να βγάλουν ανακοινώσεις για την απεργία. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου είναι ταξικό, δεν είναι ούτε κυβερνητικό, ούτε εργοδοτικό και δεν μπορεί να καλέσει σε απεργοσπασία. Αντιθέτως, λέμε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να παλέψουμε για να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής με νόμο στη βουλή. Τα αιτήματά μας είναι για υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου για όλα τα καταστήματα, παλεύουμε για να καταργηθεί ο νόμος για την λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο και η κυβέρνηση να νομοθετήσει την κατοχύρωση αυτού. Δεν λείπουν οι μέρες για να ψωνίσου, αλλά τα χρήματα. Τα μέτρα αυτά ευνοούν τα μεγάλα καταστήματα και το κεφάλαιο, εξάλλου αυτά τα καταστήματα είναι ανοιχτά».

Κων/νος Χονδρός