Πρωτομαγιάτικες απεργιακές κινητοποιήσεις

Στις επάλξεις για την απεργία της Πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ, το Ε.Κ.Α το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και φορείς της πόλης

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν το πρωί της Πρωτομαγιάς στο Αγρίνιο, στις οποίες οι ομιλητές απέδωσαν τιμή στους νεκρούς και τα ιστορικά γεγονότα τις 1ης Μάη του παρελθόντος, αλλά και σχολίασαν τις σημερινές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, προβάλλοντας ταυτόχρονα διεκδικήσεις που στόχευαν στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας. Χρονικά, αλλά και ως προς την δυναμική της, πρώτη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου και του Π.Α.Μ.Ε, που έγινε στην Πλατεία Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε αυτή στην Πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) της ΑΔΕΔΥ και των υπόλοιπων φορέων της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου κ Μιχάλης Κατσιγιάννης, ενώ προηγήθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας κ Σπύρος Κοτοπούλης, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ κ Θύμιος Τόλης και εκ μέρους των σπουδαστών ο κ Ιάσωνας Τσούνιας. Ο κ Κοτοπούλης, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, χαρακτηρίζοντάς την ως διαφημιστική απάτη με πλαστά διλλήματα, ενώ εστίασε πολύ στα αγροτικά ζητήματα και την νέα ΚΑΠ. Ο κ Τόλης, είπε κατά την ομιλία του: «Δεν συμβιβαζόμαστε με συντάξεις πείνας, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, προετοιμάζουν νέες συμφωνίες που βάζουν ενέχυρο την δουλειά μας και την ζωή μας, ενώ συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, με αιματοβαμμένα πλεονάσματα». Ο κ Τσούνιας μίλησε επίσης για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την παιδεία σε κάθε επίπεδο και κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ Μιχάλης Κατσιγιάννης, αναφέρθηκε στις θυσίες του παρελθόντος, στις σημερινές διεκδικήσεις που είναι για αυτονόητα πράγματα, όπως η σταθερή δουλειά ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές. «Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη και τους αγώνες μας για όσα μας έκλεψαν, όλα αυτά που ήταν δικά μας. Η νέα συγκυβέρνηση συνεχίζει τον ίδιο δρόμο των καπιταλιστικών κερδών. Η ελπίδα είναι εδώ, με το ΠΑΜΕ οδηγό, η εργατική τάξη να μπει μπροστά με διεκδικήσεις. Στέλνουμε μήνυμα η πρωτομαγιά δεν είναι διαδήλωση, αλλά είναι νέα απόφαση για να αγωνιστούμε κατά των νέων μνημονίων»

Στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, πρώτος μίλησε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων κ Παναγιώτης Ζήσογλου, ακολούθησε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου κ Δημήτρης Τσιάντας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ Θανάσης Γαλατάς. Ο κ Ζήσογλου, μιλώντας με στοιχεία είπε ότι οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα, την εποχή των μνημονίων, συμβάλουν στα έσοδα κατά 90%, ενώ σήμερα έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις. Υπάρχουν και αυτές που λειτουργούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, συμπλήρωσε. Ζήτησε διαγραφή διαγραφή χρεών και προστίμων και άμεση καθιέρωση αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ. Ο κ Τσιάντας, μίλησε για τον κλάδο της υγείας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για την Αιτωλ/νία αναφέροντας ένα προς ένα όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία στην περιοχή και έθεσε το εξής ερώτημα στο τέλος της ομιλίας του, μήπως δηλαδή ο σκοπός είναι να καταργηθεί η δωρεάν και δημόσια υγεία και να ιδιωτικοποιηθεί ο κλάδος; Παράλληλα, προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους να παλέψουν όλοι μαζί για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ο κ Γαλατάς, εκτός της περιγραφή που έκανε για την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και τον τρόπο που φτάσαμε στο σημείο αυτό προέτρεψε οι αγώνες να συνεχιστούν με παλμό και συμμετοχή ώστε να δικαιωθούν και οι εμβληματικοί αγώνες των καθαριστριών, των εργαζομένων της ΕΡΤ και των Σκουριών. Ζήτησε στο τέλος της ομιλία του να διεκδικηθεί να γίνει διαγραφή μέρους του χρέους, να γίνει προάσπιση της εργασίας, και να προστατευτεί η εργασία.