Ξεκίνησαν να έρχονται τα σκουπίδια του Πύργου | 1.500 τόνοι για ένα μόνο εξάμηνο

Η προηγούμενη Τετάρτη ήταν τελικά η ημέρα κατά την οποία υπογράφτηκε η σύμβαση και άρχισαν να έρχονται στο ΧΥΤΑ του Στράτου τα σκουπίδια του Πύργου, που ως γνωστόν, πριν από έναν  μήνα περίπου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του τεράστιου όγκου σκουπιδιών, που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Συνδέσμου» κ. Παναγιώτης Στούπας, η ποσότητα η οποία θα φτάνει στον ΧΥΤΑ, θα είναι της τάξεως των 30 έως 40 τόνων κάθε μέρα  και τα σκουπίδια θα μεταφέρονται με κοντέινερ ερμητικά κλεισμένα, τα οποία θα πληρούν όλους τις περιβαλλοντικούς όρους μιας τέτοιας μεταφοράς.

Όπως ήδη είναι γνωστό, ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών, που θα μεταφερθεί στην οικείο ΧΥΤΑ του Αγρινίου, θα είναι 1.500 τόνοι για ένα μόνο εξάμηνο και το κόστος, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει ο Δήμος του Πύργου γι’ αυτή την «υπηρεσία» στον ΧΥΤΑ Στράτου, θα είναι 37 ευρώ πλέον ΦΠΑ τον τόνο.

Όπως μας έχουν αναφέρει πολίτες του Δήμου Πύργου προχθές και χθες έχουν κάνει την εμφάνιση τους φορτωτές, φορτηγά και απορριμματοφόρα, τα οποία συνεπικουρούμενα από εργάτες του Δήμου απομακρύνουν τις ποσότητες από τα κεντρικά σημεία της πόλης, τις ευαίσθητες υγειονομικά περιοχές του αστικού ιστού και τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Ταυτόχρονα τα συνεργεία, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επιφορτιστεί με το έργο της απολύμανσης των χώρων, όπου βρίσκονταν τόνοι με σακούλες απορριμμάτων για μήνες, συνέχισαν και χθες το έργο τους.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε, ότι τα σκουπίδια θα μεταφέρονται καταρχάς σε σταθμό μεταφόρτωσης έξω από το δημοτικό στάδιο του Πύργου, και από κει θα φορτώνονται σε κοντέινερ, για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας (2.000 τόνοι) και τον  ΧΥΤΑ Στράτου, όπως προαναφέραμε.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η συντονική  επιτροπή αγώνα, που έχουν εκλέξει οι κάτοικοι της περιοχής αρνούμενοι να αποδεχθούν την απόφαση για μεταφορά εκεί των 2.000 τόνων, που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου «Συνδέσμου», και η οποία έχει κληθεί να συνεδριάσει αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου 2015), για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί η όχι την εισήγηση για δίμηνη ανοχή, τόσο δηλαδή όσο χρειάζεται, για να υλοποιηθεί η απόφαση της μεταφοράς.

Να υπογραμμίσουμε πάντως ότι καθόλου η συντονιστική επιτροπή δεν απομακρύνεται από την απόφαση της για προσφυγή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, έτσι ώστε να ελεγχθεί απ’ αυτές η ορθή ή μη λειτουργία του ΧΥΤΑ.