Γιώργος Παπαναστασίου: «Δεν ανεχόμαστε Καραμέρους»

Χθες το μεσημέρι, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε στο θέμα, που προέκυψε με το «ουσιαστικό εντέλλεστε» όπως τόνισε, με την δέσμευση από την κυβέρνηση των ταμειακών διαθέσιμων. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», επισήμανε, «τα ταμειακά διαθέσιμα παίρνει η κυβέρνηση και όχι το αποθεματικό, όπως εντέχνως προσπαθούν να το παρουσιάσουν».

Και συνέχισε: «Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και τι τα αποθεματικά. Το αποθεματικό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι το ταμείο μας. Αυτό από το οποίο πληρώνουμε κάθε μέρα. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οι μισθοί των υπαλλήλων, που τρέχουν κάθε μήνα, και οι δύο μισθοί που ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι χθες  να κρατάμε σαν αποθεματικό, ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε και τους άλλους δύο μήνες  Είναι τα χρήματα για τα καύσιμα, είναι τα χρήματα, για το κάθε τι που πληρώνει καθημερινά ο Δήμος.

»Στη λογική των δεκαπέντε ημερών κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει. Δεν μπορεί μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, “εν μία νυκτί”, χωρίς την γνώμη καν της αυτοδιοίκησης και χωρίς να έχει προγενέστερα ενημερωθεί ούτε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ούτε και η ένωση περιφερειών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η συγκεκριμένη πράξη της κυβέρνησης είναι ευθέως αντισυνταγματική, πλήττει το θεσμό της αυτοδιοίκησης στον αυτοδιοικητικό της ρόλο της. Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε ούτε από το ταμειακό μας υπόλοιπο να πληρώσουμε, κατά την γνώμη μας, την ώρα μάλιστα που έχουμε ανάγκη. Είναι μια προσπάθεια – δεν θέλω να μιλήσω σκληρά, γιατί αν ήθελα, θα έλεγα η οποία βάλει κατά του ίδιου του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Θα πω μόνο ότι όσοι το κάνανε δεν ήξεραν τις συνέπειες για τους δήμους. Αυτό φάνηκε όταν ρωτήθηκε ο υπουργός ξεκάθαρα από μας, εάν σ’ αυτά (τα χρήματα) συμπεριλαμβανόταν τα ανταποδοτικά, και μας είπε θα σας απαντήσω τα απόγευμα. Αυτό έγινε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Αυτό δείχνει έλλειμμα σοβαρότητας.

»Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν μπορεί να συμπεριφέρονται έτσι στην αυτοδιοίκηση, η οποία κράτησε την κοινωνική συνενοχή τα τελευταία χρόνια της κρίσης, βοηθώντας μέσα από τις κοινωνικές δομές των δήμων, τις ευαίσθητες ομάδες. Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή, να σπέρνουν και σε μας, αλλά και στους προμηθευτές των δήμων και των περιφερειών αντίστοιχα αυτή την ανασφάλεια. Όλοι οι προμηθευτές του Δήμου ρωτάνε: “θα μπορώ να πληρωθώ αύριο”; “Για τι να φέρω καύσιμα, όταν έχω αυτή την ανασφάλεια”; Δεν μπορεί τα πράγματα να γίνονται έτσι. Σαφώς και είμαστε οι πρώτοι που θέλουνε να σωθεί η πατρίδα, δεν μπορούμε όμως να μπαίνουμε σε τέτοια ψευτοδιλήμματα. Ας έρθουν να κουβεντιάσουν μαζί μας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτές οι λογικές του “αποφασίζουμε και διατάσουμε εν μέσω της νυκτός” και μάλιστα την μέρα που ξημέρωνε η 21η Απριλίου, θα έπρεπε να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει. Δεν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στην αυτοδιοίκηση.

Είμαστε εδώ. βοηθάμε την πατρίδα, βοηθάμε τους πολίτες, είμαστε όσο κοντινότερα γίνεται. Πραγματικά. Είμαστε η αυτοδιοίκηση ακόμα και απαιτούμε τουλάχιστον τον στοιχειώδη σεβασμό.

»Δεν είναι ότι μας παίρνουν τα χρήματα και διαμαρτυρόμαστ. Αυτά είναι αφελείς προσπάθειες να σπιλωθεί το όνομα της αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν ανεχόμαστε Καραμέρους. Να τον καταλάβουν κάποιοι. Είμαστε εδώ και είμαστε ξεκάθαροι για να βοηθήσουμε την πατρίδα και να σώσουμε τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και να συζητήσουμε το πως θα γίνει αυτό. Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε μια διαχείριση Κι αν υπήρξε στο τέλος πρωτογενές πλεόνασμα την προηγούμενη χρονιά κατά 60-70%, αυτό οφειλόταν στην αυτοδιοίκηση, και όχι στα υπουργεία, όχι στην κεντρική κυβέρνηση. Ας ψάξουνε λοιπόν να δούνε που χάνονται τα χρήματα.

»Πρέπει να γνωρίζεται πολύ καλά, ότι κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα και είμαστε κάθε μέρα μέσα στην κοινωνία βλέπουμε τον πολίτη  στα μάτια. Κάποιοι τον κοιτάζουν από μακριά και παίρνουν αποφάσεις, χωρίς καν να τις έχουν σκεφτεί.

»Αυτή είναι η αλήθεια», είπε καταλήγοντας. «Δεν είναι τα αποθεματικά των δήμων. Μην προσπαθούν να περάσουν ψεύτικες εντυπώσεις στον κόσμο. Είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Το ταμείο μας. Κάθε τι που μπορούμε να πληρώνουμε καθημερινά ή που δεν θα μπορούμε από δω και πέρα».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ο Δήμαρχος Αγρινίου, αύριο Παρασκευή, 24/4/2015 θα μεταβεί στην Αθήνα , όπου  το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχοι από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν στο Προεδρείο της και στους Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της, ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης να ενημερώσουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου, θα παραμείνουν συμβολικά κλειστές από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης.