Η Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία στο προσκήνιο

Με επιτυχία η πρώτη μέρα του Συνεδρίου «Στα βήματα του Πατροκοσμά»

Η Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία στο προσκήνιο

Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες

 

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Αγρίνιο η πρώτη ημέρα εργασιών του τριημέρου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Στα βήματα του πατρό-Κοσμά: ανακαλύπτοντας τα ίχνη της «Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας», ιχνηλατώντας την ιστορία της Ιεράς Μονής Μυρτιάς». Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει η Ιερά Βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και σκοπός του είναι να σκιαγραφηθεί η Αιτωλοακαρνανία της Βυζαντινής εποχής, ιδωμένη μέσα από την οπτική της χιλιόχρονης ιστορίας του μοναστηριού της Μυρτιάς.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στις 6:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ακολούθησε καλωσόρισμα συνέδρων από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Καραγεώργο και χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ενώ η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος» απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια η Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, ο Σπύρος Κωνσταντάρας, Δήμαρχος Θέρμου και η Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας. Τις ομιλίες συντόνισε ο Λεωνίδας Γαρουφαλής, Θεολόγος και Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Παναγία της Μυρτιάς».

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Άνοιξε με εισηγητή τον Βασίλειο Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», ενώ στη συνέχεια έγινε προβολή του DVD «Μια αγιορείτικη φωνή για την Ιερά Μονή Μυρτιάς».

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τέσσερις συνεδρίες. Οι εργασίες ξεκινούν στις 10:00 το πρωί και κλείνουν με προβολή DVD στις 19:15 το απόγευμα, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του καθηγητή Αθανάσιου Παλιούρα. Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Θέρμο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 5:30 το απόγευμα. Νωρίς το πρωί όμως, στις 6:30, θα πραγματοποιηθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, καθώς και Μνημόσυνο στον αείμνηστο καθηγητή     Αθανάσιο Παλιούρα.

 

Κώστας Καρακώστας