Η γρίπη μας «χτυπά» την πόρτα

Οι διακυμάνσεις του καιρού φέρνουν νωρίτερα φέτος τη γρίπη

Οι επιστήμονες καλούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα

 

Με αφορμή το γεγονός ότι το Φθινόπωρο ήρθε απότομα και ο καιρός μεταβάλλεται συχνά, με αποτέλεσμα να προβληματιζόμαστε ακόμη και πως θα ντυθούμε, αλλά και επειδή ήδη πολλοί συνάνθρωποί μας άρχισαν να νοσούν η «Σ» παρουσιάζει τις συμβουλές του γιατρού, Επεμβατικού Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου Γιώργου Κατσουράκη. Ο κ. Κατσουράκης παρουσιάζει τα βασικά βήματα, ώστε το κάθε άτομο να προφυλαχθεί από την γρίπη, καθώς επίσης και ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις της γρίπης, που όποιος και αν τις διαπιστώσει ή τις αντιληφθεί εγκαίρως, πρέπει να προστρέξει στο γιατρό ώστε η ίαση να έρθει με ασφάλεια.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για την αντιμετώπιση της γρίπης. Συνήθως αυτό γίνεται αρχές Οκτώβρη με μέσα Νοέμβρη. Το εμβόλιο δρα περίπου για έξι μήνες και δεν χρειάζεται επανάληψη, αλλά δεν σημαίνει πως όποιος κάνει το εμβόλιο δεν θα νοσήσει, απλώς προστατεύεται κατά 60% με 70% σε σχέση με κάποιον που δεν εμβολιαστεί. Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να το κάνουν ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές που είναι πιο εκτεθειμένοι σε σχέση με άλλους. Τα συμπτώματα της γρίπης σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι σοβαρά και με το εμβόλιο καλύπτονται, ώστε σε περίπτωση που θα νοσήσει να μην είναι σε έντονο βαθμό τα συμπτώματα.

IMG_1303

                                    Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Γιώργος Κατσουράκης

Η γρίπη προκαλεί μπούκωμα και καταρροή, έντονο βήχα, πυρετό, και από κει και πέρα υπάρχει ενδεχόμενο για εντονότερες επιπλοκές, αν ο ασθενής έχει κάποια άλλη πάθηση, αλλά αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα. Ότι σχετίζεται με ιό, δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ο ιός της γρίπης είναι ιογενής και όχι μικροβιακός, κάτι που σημαίνει ότι κάνει τον κύκλο του και δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή, η οποία είναι για μικροβιακές λοιμώξεις. Στην περίπτωση αυτή παίρνουμε παρηγορητικά μια αγωγή, για να είναι σε ήπιο βαθμό τα συμπτώματα και μετά από μια εβδομάδα ή δέκα μέρες αναρρώνουμε αφού έχει κλείσει ο κύκλος στο χρονικό διάστημα που προαναφέραμε. Η αντιβίωση δεν θα μας κάνει καλό στην περίπτωση αυτή. Πάντα πρέπει να υπάρχει η συμβουλή του γιατρού. Ο κόσμος έχει συνηθίσει την αντιβίωση να την παίρνει σαν ένα χάπι και τέλος. Είναι για συγκεκριμένα φάρμακα, πρέπει να ακολουθηθεί ολόκληρη η αγωγή που χορηγεί ο γιατρός και όχι μετά τα δύο ή τρία χάπια να την σταματάμε. Σημαντικό είναι, ο κόσμος πρέπει να θυμάται πως η γρίπη είναι κάτι το οποίο το έχουμε περάσει όλοι στη ζωή μας και καλώς ή κακώς επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων» επισήμανε στη «Σ» ο κ. Κατσουράκης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»