Προετοιμάζουν το προσωπικό για το ΚΕΠ Υγείας Αγρινίου

Ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης των εργαζομένων, ενώ αναζητούνται οι γιατροί που θα το στελεχώσουν

 

Βήματα προόδου γίνονται για το ΚΕΠ Υγείας στο Αγρίνιο, αφού υλοποιούνται συνεχώς όλο και περισσότερα, για να λάβει «σάρκα και οστά». Ήδη, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αγρινίου Κώστα Καλαντζή, έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ειδικής εκπαίδευσης τρία άτομα, τα οποία για αρχή θα «πάρουν» επ’ ώμου την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας που θα ωφελήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Παράλληλα, εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου γίνονται αιτήσεις σε γιατρούς της πόλης, ώστε να συνεισφέρουν στην λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας, και ειδικότερα στο κομμάτι της πρόληψης για λ.χ καρδιολογικά, πνευμονολογικά και για θέματα καρκίνου.

Το ΚΕΠ Υγείας δεν καταργεί ή δεν υποβιβάζει το Κοινωνικό Ιατρείο. Θα απευθύνεται σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, αλλά και ασφαλισμένους Δημότες του Αγρινίου και θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα! Ο Δήμος Αγρινίου θα επιβαρυνθεί μόνο για την κάλυψη του λογισμικού του ΚΕΠ, που ανέρχεται στα 500 ευρώ το χρόνο.

Λόγω της ένταξής του ΚΕΠ Υγείας και κατ’ επέκταση της ένταξης του Δήμου Αγρινίου στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων», θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει εξετάσεις για τους πολίτες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις συνηθισμένες. Το ΚΕΠ Υγείας, όπως αναφέρει και ο κ. Καλαντζής, «είναι το επόμενο στάδιο των υπηρεσιών υγείας των Δήμων, μέσω των οποίων η τοπική κοινωνία θα έχει ενημέρωση για θέματα υγείας». Επίσης, επιχειρείται πανελλαδικά, οι πολίτες να αποκτήσουν αξιόπιστο και σταθερό επικουρικό σύστημα υγείας.

Μέσω της δομής αυτής, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν σε προληπτικό στάδιο εξετάσεις, ενώ δίνει την δυνατότητα να εκδίδονται διαγνώσεις για διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Επίσης, θα υλοποιεί ημερίδες σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ένας πολίτης που θα είναι μέλος του ΚΕΠ Υγείας Αγρινίου ή κάποιου από τα υπόλοιπα 30 ΚΕΠ Υγείας της χώρας, θα έχει την δυνατότητα να κάνει τις εξετάσεις του σε όποιο ΚΕΠ ανά την Ελλάδα τον εξυπηρετεί. Οι εξετάσεις θα γίνονται με την καταβολή μικρού ποσού από τους δημότες, στα πρότυπα δηλαδή του Κοινωνικού Ιατρείου της κάθε πόλης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλαντζής στόχευση τόσο του Δήμου, όσο και των άλλων Δήμων της χώρας, είναι το δίκτυο των «Υγειών Πόλεων» να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), ώστε τα ΚΕΠ να λειτουργούν με αυτόνομο προσωπικό! Αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν σε 30 Δήμους ΚΕΠ Υγείας, όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Μήλος – Ιωάννινα κλπ), τα οποία είναι ενταγμένα στο δίκτυο «Υγειών Πόλεων.

Η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας, ναι μεν είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει, αλλά, ο κ. Καλαντζής ξεκαθαρίζει δε, πως θα ξεκινήσει μόνο όταν όλα είναι πλήρως έτοιμα να λειτουργήσουν και να υποδεχθούν τους συμπολίτες μας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»