«Χτύπημα» στον Τύπο, απούσα η ΕΛ.ΑΣ.

Αδικαιολόγητη η στάση της Αστυνομίας, την ώρα που κινδύνευαν ζωές και καταστρέφονταν περιουσίες!

Κινδύνευσε δημοσιογράφος ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μέσα στα γραφεία της «Σ»

Το ρολόι έδειχνε 9:25 το βράδυ της Κυριακής, όταν πολυάριθμη ομάδα κουκουλοφόρων, μελών αντιεξουσιαστικών κινήσεων επιτίθεται με ρόπαλα, καδρόνια και πέτρες στα γραφεία της εφημερίδας «Συνείδηση» στην οδό Τάσου Παπαστράτου. Δρουν ανενόχλητοι και αποχωρούν σαν… κύριοι καθώς η αστυνομία έλαμπε δια της απουσίας της, αφήνοντας απροστάτευτη μια περιουσία. Από θαύμα δεν τραυματίζεται σοβαρά ο δημοσιογράφος της «Σ» Κώστας Χονδρός, ο οποίος την ώρα της επίθεσης, βρισκόταν μέσα στα γραφεία και αργάζονταν στον διαδικτυακό ιστότοπο της εφημερίδας, www.sinidisi.gr. Ωστόσο αντιδρά ψύχραιμα, χωρίς να προβαίνει σε βεβιασμένη κίνηση, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει άμεσα, αν και οι πέτρες που εκσφενδονίζονταν περνούσαν ξυστά από το κεφάλι του. Εν συνεχεία βέβαια, οι δράστες της επίθεσης έκαναν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, την βόλτα τους στο κέντρο του Αγρινίου, μέχρι να καταλήξουν στην πλατεία Δημάδη. Πάντως, η πορεία προς τιμήν του Παύλου Φύσσα, έδειχνε ειρηνική, μέχρι να λάβει απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες διαστάσεις. Νωρίτερα, οι αντιεξουσιαστές, έκαναν γυαλιά καρφιά και τα γραφεία του πολιτικού σχηματισμού του Αρτέμη Σώρρα λίγα μέτρα πριν τα γραφεία της «Συνείδησης».

Αλγεινή εντύπωση, ποικίλα σχόλια αλλά και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η… απαθής στάση της τοπικής αστυνομίας, της οποίας επί της ουσίας, απέτυχε παταγωδώς ο όποιος επιχειρησιακός σχεδιασμός είχε ληφθεί, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο καταστολής. Η στάση της αστυνομίας προκαλεί μία σειρά από ερωτήματα. Γιατί αποχώρησαν 20 λεπτά πριν την επίθεση στην «Συνείδηση» αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο σημείο; Για ποιο λόγο μετά την επίθεση δεν έγιναν συλλήψεις την ώρα που οι δράστες κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι σε κεντρικά σημεία της πόλης; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη, σε περίπτωση που ο δημοσιογράφος Κώστας Χονδρός τραυματίζονταν σοβαρά; Ερωτήματα, που αναζητούν απαντήσεις, αν και ουδέποτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν έχουν απαντηθεί, για ευνόητους βέβαια λόγους.

Από την άλλη πλευρά, η επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας, είχε ξεκάθαρο στόχο την δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και την φίμωση του Τύπου, κάτι που ωστόσο δυναμώνει το λειτούργημα των δημοσιογράφων της επαρχίας που με αυταπάρνηση, μέσα σε δύσκολες εποχές και συνθήκες κάνουν το ρεπορτάζ τους καθημερινά στο πεζοδρόμιο.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»