Η Φωνή του Πολίτη: «Θετική ψήφος» σε απλή αναλογική και ψήφο στα 17 από τους Αγρινιώτες!

Τις τελευταίες πινελιές στο νέο εκλογικό νόμο βάζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς στη προχθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η κυβερνητική πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου – πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα. Την ακριβή ημερομηνία ψήφισης θα την αποφασίσει ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, για τις επόμενες μέρες αναμένεται ιδιαίτερα βαρύ, δεν αποκλείεται η ψήφιση του να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την αντιπολίτευση, προκειμένου – σε περίπτωση που εξασφαλιστεί πλειοψηφία 200 βουλευτών – το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια «σύνθεσης» των διαφορετικών απόψεων που διατυπώθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς στα ραντεβού που είχε μαζί τους ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε αντίθετη άποψη τόσο για την απλή αναλογική, όσο και για την ψήφο στα 17.

Ωστόσο, μακριά από πολιτικές επιδιώξεις και πολιτικές σκοπιμότητες οι πολίτες του Αγρινίου εξέφρασαν την άποψή τους στη «Σ» επί των παραπάνω θεμάτων και «ψήφισαν» θετικά τόσο για την απλή αναλογική όσο και για την ψήφο στα 17.

Δημοσθένης ΧειμώναςΣυγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Χειμώνας επισήμανε πως «συμφωνώ απόλυτα με την απλή αναλογική εδώ και πολλά χρόνια, διότι είναι το πιο δίκαιο και ηθικό εκλογικό σύστημα. Συμφωνώ και με την ψήφο στα 17, διότι τώρα οι νέοι ωριμάζουν νωρίτερα. Η ζωή έχει αλλάξει και οι εμπειρίες τους είναι πολύ διαφορετικές, αρά η ωρίμανση έρχεται πιο γρήγορα. Πρέπει να ψηφίζουν και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στα πολιτειακά ζητήματα».

Φώτης ΕυθυμίουΟ Φώτης Ευθυμίου τόνισε ότι «η απλή αναλογική είναι καλό σαν εκλογικό σύστημα, αλλά να είναι σωστό και δίκαιο, χωρίς να ευνοεί κανένα κόμμα. Για την ψήφο στα 17 δεν συμφωνώ απόλυτα, αλλά παρόλα αυτά θα έδινα την συγκατάθεσή μου για να ψηφίζουν οι νέοι από την ηλικία αυτή».

Ιωάννης ΝεραντζήςΟ Ιωάννης Νεραντζής σημείωσε πως «ως προς την απλή αναλογική θεωρώ πως εκφράζω κάθε δημοκράτη αν πω ότι το μοναδικό πραγματικό σύστημα δημοκρατίας είναι αυτό χωρίς νοθεύσεις. Το ιδεολόγημα πως δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, είναι ιδεολόγημα όσων δεν το θέλουν. Με τα δεδομένα πλέον της πληροφόρησης και της πρόσβασης στη γνώση βλέπω θετικά την ψήφο από τους νέους 17ετών. Όποιος έχει συμπληρώσει τα 17 του μ’ αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει υποψία ενημέρωσης γύρω από τα δεδομένα της πολιτικής ζωής και της τρέχουσας κοινωνικής, εθνικής και παγκόσμιας κατάστασης».

Κωνσταντίνος ΖάγκαςΟ Κωνσταντίνος Ζάγκας ανέφερε πως «θεωρώ ότι είναι καλή η αλλαγή και η θέσπιση της ψήφου στην ηλικία των 17, διότι οι νέοι πλέον παίρνουν πρωτοβουλίες και έχουν αποκτήσει άποψη. Πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών από το πρώτο κόμμα. Μπορεί να γίνει η κατάλληλη μελέτη και πολιτική ρύθμιση από συνταγματολόγους ώστε να μην υπάρχει. Εξάλλου, η πολιτική ιστορία δείχνει τον δρόμο σε ότι και αν θέλουμε να κάνουμε, είτε μέσα από λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος που πρέπει να αποφύγουμε, είτε μέσα από σωστές, που πρέπει να βελτιώσουμε περισσότερο και να τις προσαρμόσουμε στις σημερινές ανάγκες. Ξέρουν τι πρέπει να αποφύγουν και τι όχι. Αλλά αυτοί έχουν το καρπούζι, αυτοί και το μαχαίρι».

xondros1