Εν αναμονή του ΚΕΠ Υγείας στο Αγρίνιο

Έτοιμο το Σεπτέμβρη - Σε ποιους θα απευθύνεται  «Σάρκα και οστά» παίρνει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγρινίου, το οποίο επί της ουσίας είναι η…

εμβολιαμος

Έτοιμο το Σεπτέμβρη - Σε ποιους θα απευθύνεται 

«Σάρκα και οστά» παίρνει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγρινίου, το οποίο επί της ουσίας είναι η εξέλιξη του τμήματος και των δομών Υγείας του Δήμου, χωρίς ταυτόχρονα να καταργεί ή να υποβιβάζει το Κοινωνικό Ιατρείο. Το ΚΕΠ Υγείας θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους, αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, αλλά και ασφαλισμένους Δημότες του Αγρινίου και θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα! Ο Δήμος Αγρινίου θα επιβαρυνθεί μόνο για την κάλυψη του λογισμικού του ΚΕΠ, που ανέρχεται στα 500 ευρώ το χρόνο. Λόγω της ένταξής του στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων», θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει εξετάσεις για τους πολίτες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις αναμενόμενες.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί, αφού τότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Το ΚΕΠ Υγείας είναι το επόμενο στάδιο των υπηρεσιών υγείας των Δήμων, ώστε η τοπική κοινωνία να έχει ενημέρωση για θέματα υγείας και να διαθέτει το σωστό επικουρικό σύστημα υγείας» ανέφερε στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής.

Κώστας Καλαντζής Αντιδήμαρχος Αγρινίου
Ο Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αγρινίου, Κώστας Καλαντζής

Μέσω της δομής αυτής, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν σε προληπτικό στάδιο εξετάσεις, ενώ δίνει την δυνατότητα να εκδίδει διαγνώσεις για διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου κ.α. Επίσης, θα υλοποιεί ημερίδες σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ένας πολίτης που θα είναι μέλος του ΚΕΠ Υγείας Αγρινίου ή κάποιου από τα υπόλοιπα 30 ΚΕΠ Υγείας της χώρας, θα έχει την δυνατότητα να κάνει τις εξετάσεις του σε όποιο ΚΕΠ τον εξυπηρετεί. Οι εξετάσεις θα γίνονται με την καταβολή μικρού ποσού από τους δημότες, στα πρότυπα δηλαδή του Κοινωνικού Ιατρείου της κάθε πόλης.

Στην αρχή της λειτουργίας του, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγρινίου θα λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αγρινίου. Ήδη, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαντζής, εκπαιδεύονται δύο νοσηλεύτριες από το Κοινωνικό Ιατρείο για να στελεχώσουν το ΚΕΠ, αλλά στόχευση τόσο του Δήμου, όσο και των άλλων Δήμων της χώρας, είναι το δίκτυο των «Υγειών Πόλεων» να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), ώστε τα ΚΕΠ να λειτουργούν με αυτόνομο προσωπικό!

«Θα λειτουργεί επικουρικά στο σύστημα υγείας και θα απευθύνεται σε όσους δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν καθημερινά. Η ενημέρωση όμως για διάφορες ασθένειες θα αφορά όλους τους πολίτες. Έχουμε σκοπό να ενεργοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις που έχουμε εντοπίσει μέσω των κοινωνικών δομών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την δομή αυτή και όλο το σύστημα των κοινωνικών δομών του Δήμου Αγρινίου» συμπλήρωσε ο κ. Καλαντζής ο οποίος επιπροσθέτως σημείωσε ότι «στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν σε σχεδόν 30 Δήμους ΚΕΠ Υγείας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Μήλος κλπ), τα οποία είναι ενταγμένα στο δίκτυο «Υγειών Πόλεων».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"