Αγρίνιο: Τι αλλάζει στο κυκλοφοριακό

Η «Σ» παρουσιάζει όλο το σχέδιο παρεμβάσεων στο κέντρο του Αγρινίου Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης από το Δήμο Αγρινίου,…

dsgsdgdg

Η «Σ» παρουσιάζει όλο το σχέδιο παρεμβάσεων στο κέντρο του Αγρινίου

ΠΕΖΣτην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης από το Δήμο Αγρινίου, η οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην την καθημερινότητα στο κέντρο του Αγρινίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η υλοποίηση του πολυσυζητημένου προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δυο δακτυλίους. Τον πράσινο, περιμετρικά της πόλης, με λειτουργική διασύνδεσή του με πνεύμονες πρασίνου και συνοδά έργα ανάπλασης ρεμάτων που διασχίζουν το ΠΣΑ (Πολεοδομικό Σχέδιο Αγρινίου).

Ο «πράσινος δακτύλιος» θα περικλείει το μεγαλύτερο μέρος ΠΣΑ και θα λειτουργεί ως ενιαία ενότητα με το αστικό και περιαστικό πράσινο, αλλά και με τα ρέματα που «εισέρχονται» στον πολεοδομικό ιστό. Ο δακτύλιος αυτός θα ενώνει τους πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, Δασύλλιο Αγίου Χριστόφορου, περιοχές ανοικτών ρεμάτων, αλλά θα διατηρήσει και την ανάμνηση των ρεμάτων που διέτρεχαν τον ιστό της πόλης με τη χρήση πρασίνου στο ίχνος τους. Η περιοχή στα νότια του δακτυλίου υπάγεται στη θεσμοθετημένη από το ΓΠΣ περιοχή του επιχειρησιακού κέντρου – ειδικού πολεοδομικού κέντρου και στην οποία πρέπει να γίνουν αισθητικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις ( λειτουργική αναβάθμιση εισόδου της πόλης – κόμβος τέρμα Χαριλάου Τρικούπη, απόδοση στην κυκλοφορία οδών όπισθεν εγκαταστάσεων υπεραστικού ΚΤΕΛ) οι οποίες θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην εν λόγω περιοχή. Τέλος στα δυτικά του δακτυλίου περικλείονται υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης – περιοχή Αη Βασιλιώτικα.

Γ. Παπαναστασίου: «Πιο φιλική προς το περιβάλλον η πόλη μας – Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας»

Ο δεύτερος αφορά την Αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση κεντρικής περιοχής πόλης Αγρινίου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Δίκτυα πεζοδρόμων με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου, Δημιουργία χώρων πρασίνου, Βελτίωση υποδομών, Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων, Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, Ενίσχυση συστήματος αστικών συγκοινωνιών, Ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και Υπογειοποίηση κάδων (όπου είναι δυνατόν).

ΠΕΖ25

Η «Σ» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά όλο το δίκτυο των νέων πεζοδρομήσεων στο κέντρο του Αγρινίου, όπως βλέπετε και στο σχετικό χάρτη.

Ειδικότερα θα πεζοδρομηθούν οι δρόμοι πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα η Βότση στη συμβολή της με την Αναστασιάδη μέχρι τη συμβολή των οδών Μπαϊμπά και Κύπρου και η Κύπρου στη συμβολή της με την Ι. Σταΐκου μέχρι Σαλάκου και Βότση.

Παράλληλα θα πεζοδρομηθεί η οδός Π. Σούλου μέχρι την Παναγοπούλου, το υπόλοιπο κομμάτι της ήδη πεζοδρομημένης Παπαστράτου μέχρι την Δήμου Τσέλιου και ολόκληρη η οδός Αντωνοπούλου. Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση των δρόμων πάνω από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου (πρώην Καραπανέικα) και ειδικότερα από την Ι. Σταΐκου και Γρίβα έως την Κύπρου. Τέλος θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Παπαθανάση και Τάσου Παπαστράτου μπροστά από τις πρώην Καπναποθήκες Παπαστράτου με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χώρου.

ΠΕΖ31

Για την υλοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα αξιοποιηθούν πόροι του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας που προέρχονται τόσο από το ΕΤΠΑ (άνω του 5%) όσο από το ΕΚΤ (άνω του 8%), ενώ αναμένεται να συνεισφέρουν χρηματοδοτικά και άλλα Προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, όπως το «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

«Ήταν για μας ένας στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής ως νέα Δημοτική Αρχή και είμαστε σίγουροι ότι η καθημερινότητα των δημοτών μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, με μία πόλη πιο φιλική προς το περιβάλλον, με λιγότερη ρύπανση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται και η κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει και αντιδρομήσεις οδών, ενώ πρέπει να αναφέρω κάτι επιπλέον σημαντικό. Το Πάρκο περιλαμβάνεται μέσα στο σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Μάλιστα μέχρι το Φθινόπωρο εκτός απροόπτου και αν όλα πάνε καλά θα παρουσιάσουμε την σχετική μελέτη» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

aggelopoulos