Φίλης προς Δημαρά: Μελετάται η αυτονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια μίας σειράς συναντήσεων…

assets_LARGE_t_420_2973074

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου ο Οικολόγος Βουλευτής Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια μίας σειράς συναντήσεων και πρωτοβουλιών, όπως η πρόσφατη συνάντηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων. Ο Γιώργος Δημαράς, θεωρώντας την εκπαίδευση ως τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία οικολογική και βιώσιμη κατεύθυνση, συντονίζει την προσπάθεια προώθησης των θέσεων της Πολιτικής Οικολογίας σε συνεργασία με την Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων.

Στα πλαίσια του στόχου της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας ο Γ. Δημαράς ζήτησε από τον Υπουργό την ίδρυση Αγροτικών Λυκείων στις πρωτεύουσες Νομών με δυνατότητες αύξησης της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι νέοι αγρότες μεθόδους καλλιέργειας χωρίς την περιβαλλοντική καταστροφή της γης. Η λειτουργία αγροτικών σχολείων έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο.

Ο Βουλευτής επεσήμανε επίσης, την απουσία των "πράσινων" ειδικοτήτων που είχαν εισηγηθεί οι ΟΠ, προτείνοντας τη διδακτική με ηλεκτρονικά διδακτικά μέσα, ώστε να μην στερούνται οι μαθητές τη γνώση και την επαγγελματική εξειδίκευση σε νευραλγικούς τομείς, σημαντικούς για την οικονομία και το περιβάλλον. Η πιλοτική μεταλυκειακή μαθητεία πάνω στις ΑΠΕ που θα ξεκινήσει στην Κρήτη είναι ένα πρώτο δειλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόθεση του Υπουργείου αποτελεί και η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής από αρμόδιες αρχές (π.χ Τροχαία).

Αναφορικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το Yπουργείο διατηρεί τις ώρες στην Β/θμια και στηρίζει τα ΚΠΕ, επιδιώκοντας μία ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων τους.

Στον Υπουργό τέθηκε ακόμα το ζήτημα της διοικητικής συγχώνευσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που υπάγεται στο ΤΕΙ Πάτρας με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε, ότι η δυναμικότητα σε τμήματα και γνωστικά αντικείμενα θα διατηρηθεί, ενώ μελετάται το θέμα της αυτονομίας, ενώ ανακοίνωσε την λειτουργία νυχτερινού Λυκείου στο Μεσολόγγι.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη εμπλοκής των ΑΕΙ στα μνημόνια συνεργασίας με τρίτες χώρες με σκοπό τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Οικονομία και την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων.