Κάλεσμα Παπαναστασίου για κοινή δράση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω στοχευμένων επενδύσεων

Δημόσια Κοινωνική Διαβούλευση για την Κατάρτιση του Τοπικού Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD» της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. Μήνυμα - κάλεσμα προς τους κατοίκους…

DSC_0729

Δημόσια Κοινωνική Διαβούλευση για την Κατάρτιση του Τοπικού Προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD» της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.

Μήνυμα - κάλεσμα προς τους κατοίκους αλλά και τους φορείς για ενίσχυση της κοινής δράσης προκειμένου να γίνουν στοχευμένες επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα προσδώσουν υπεραξία στην περιοχή απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε κ. Γ. Παπαναστασίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 19/5/2016, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει της κατάρτισης του νέου προγράμματος Leader «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD», το οποίο θα διεκδικήσει η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, στο πλαίσιο του μέτρου 19 του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναφέρθηκε στις καινοτομίες αλλά και στις προκλήσεις για την εξασφάλιση νέων πόρων κι έδωσε το στίγμα της νέας περιόδου τονίζοντας:

«Το Νέο αυτό Πρόγραμμα έχει ολοκληρωμένο και   πολυταμειακό  χαρακτήρα και ο σχεδιασμός του θα πραγματοποιηθεί μέσω της «εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης», από Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες ΟΤΑ, που έχουν την μορφή των ΟΤΔ όπως η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και προώθηση των καινοτόμων έργων, των έργων συνεργασίας καθώς και των συλλογικών δράσεων.

Επίσης το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει στο μέτρο 19 τις περιοχές του πρώην Άξονα 3 και Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου και δύναται να εφαρμοστεί σε Τοπικές – Δημοτικές Κοινότητες των οποίων ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός είναι μικρότερος των 15.000 κατοίκων. Έτσι στην περιοχή εφαρμογής μπορεί να συμμετέχει ο Δήμος Αγρινίου, εκτός από την Δημοτική Κοινότητα Αγρινίου και για πρώτη φορά η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβρη του 2014 οπότε κι ανέλαβε η νέα διοίκηση διευρύνθηκε η μετοχική σύνθεσης της εταιρείας, αυξήθηκε το μετοχικό της κεφαλαίο, κι ενισχύθηκε η κεφαλαιακή της επάρκεια.

Αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγιση Leader κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο σημειώνοντας ότι  συνολικά εγκρίθηκαν 35 επενδυτικά σχέδια σ΄ όλα τα μέτρα και τις δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 12.500.000,00€ και δημόσιας δαπάνης 7.500.000,00€.

Επίσης σημείωσε ότι, κατανεμήθηκε επιπλέον Δημόσια Δαπάνη ύψους 700.000,00€ και με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις απένταξης έργων ακόμη και δημοσίου χαρακτήρα που είχαν «βαλτώσει», διατέθηκαν προς το επενδυτικό κοινό της περιοχής μία νέα χρηματοδότηση ύψους 1.500.000,00€.

Εξασφαλίσαμε, πρόσθεσε ο κ Παπαναστασίου, την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα για την εκπόνηση μιας σημαντικής μελέτης που καθορίζει την μεθοδολογία Προσέγγισης των Ευρωπαϊκών Αγορών για τα προϊόντα της περιοχής των επενδυτών, που έχουμε εντάξει στον τομέα της μεταποίησης.

Επίσης, από το μέτρο της τεχνικής στήριξης χρηματοδοτήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη της περιοχής, όπως η έκδοση φωτογραφικού λευκώματος της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας, καθώς και χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι όσο αφορά τις δημόσιες παρεμβάσεις του Δήμου Αγρινίου, του ανωτέρω πρόγραμμα, αυτές θα γίνουν με στοχευμένο τρόπο σε επιλεγμένα σημεία κατόπιν σχετικών μελετών των υπηρεσιών του Δήμου υλοποιώντας βέβαια και το δικό του όραμα για την περιοχή.

Στη συνέχεια ο Γενικός Δ/ντής της εταιρείας κος Χάρης Καφρίτσας παρουσίασε τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος που η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ καλείται να διεκδικήσει.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κος Καφρίτσας το νέο πρόγραμμα θα έχει πολυταμειακό χαρακτήρα, η περιοχή εφαρμογής της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ μπορεί να είναι οι πέντε από τους επτά Καλλικρατικούς Δήμους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας). Όσο αναφορά το Δήμο Αγρινίου για πρώτη φορά εντάσσεται και η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου . Οι παρεμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα θα περιλαμβάνουν σχεδόν όλους τους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν περίπου σε αυτά της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Ο κος Καφρίτσας ευχαρίστησε επίσης τις προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος για την συμβολή τους στην επιτυχή πορεία του προγράμματος.

Τέλος στη συνέντευξη τύπου εκτός από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ παρευρέθησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος Ιωάννης Φαρμάκης και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας κος Γεώργιος Σωτηρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.