Στο πλευρό των φοιτητών του Αγρινίου, οι απόφοιτοι του ΔΠΦΠ

«Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων είναι η συνέχεια σε μια διαρκή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια…

12969438_566050006905635_1378206161_n-702x336

«Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων είναι η συνέχεια σε μια διαρκή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματός.

Η προσπάθεια έχει αρχίσει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όπου αρχικά υπαγόταν το τμήμα) με την απόφαση1 για μετονομασία του τμήματος σε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ύστερα και από αντίστοιχο μετασχηματισμό του προγράμματος σπουδών. Η εξέλιξη αυτή κόλλησε το 2009 ύστερα από την αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, με υπαίτιους την διοικούσα επιτροπή του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που ουδέποτε έκανε το παραμικρό βήμα για την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Τα αιτήματα αυτά θα είχαν αναβαθμίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα προσέφεραν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αυτόνομου πανεπιστημίου στην πόλη Αγρινίου, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε, σε πλήρη αντίθεση και με την ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ. Το 2013 με το λεγόμενο «σχέδιο Αθηνά» το τμήμα τοποθετείται όπως άξιζε σε Πολυτεχνική σχολή, αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς όμως να μετονομαστεί και να κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» ιδρύεται στην Κοζάνη τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκαλώντας το αίσθημα δικαίου απέναντί μας.

Από το 2013 μέχρι σήμερα γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του τμήματος από την κοσμητεία της πολυτεχνικής σχολής ούτως ώστε να οδηγηθεί το τμήμα έξω από την πολυτεχνική σχολή, με αποκορύφωμα την κατά πλειοψηφία απόφαση των προέδρων των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής για την διαγραφή του τμήματος από τη πολυτεχνική σχολή.

Η απόφαση αυτή ακολουθήθηκε και από απόφαση της Γενικής Συνέλευση Τμήματος του Δ.Π.Φ.Π. που δημιουργεί νέο πρόγραμμα σπουδών 4ετούς φοίτησης στην κατεύθυνση εξόδου από την πολυτεχνική σχολή

Αν μη τι άλλο η συνεχής υπονόμευση του τμήματος από όλες τις πλευρές είναι δομικό πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής στην παιδεία, της περασμένης δεκαετίας και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Αυτή η υπονόμευση χτυπάει πρώτα από όλα τους φοιτητές και τους απόφοιτους για τους οποίους δε γίνεται καμία μέριμνα και αφήνει εκτεθειμένο και κενό το πτυχίο που πασχίσαμε να πάρουμε, έχοντας ένα πρόγραμμα σπουδών με 72 μαθήματα και κατά πολύ δυσκολότερο από υψηλόβαθμα τμήματα του πολυτεχνείου. Υπάρχει μια λογική ασυνέχεια, μια ασυνέπεια στην απόφαση της συνέλευσης τμήματος για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών η οποία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Αυτό που δικαιούμαστε είναι η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ του τμήματος σε τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» και η κατοχύρωση των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ζητάμε από την Γενική Συνέλευση τμήματος να πάρει τις ευθύνες της χωρίς να οπισθοδρομεί.

Ζητάμε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Η υλοποίηση των αιτημάτων μας δεν μπορεί να εμποδιστεί από το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και ούτε υπάγεται σε κάποια «μνημονιακή απαίτηση» από τους δανειστές, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Καλούμε το Σύλλογο Φοιτητών τις επόμενες ημέρες να εντείνει τον εντυπωσιακό αγώνα του για όσα μας αξίζουν και θα μας βρει δίπλα του.

Ο υπό σύσταση Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Πολυτεχνικής Σχολής, Πανεπιστημίου Πάτρων

Κουτσογιάννης Αναστάσιος          Χασκής Παναγιώτης

Μπαϊράμης Φειδίας                           Κουντούπης Νικόλαος

Κάπου Σοφία                                          Γιογιός Γιώργος

Βλάχος Χρήστος                                   Αποστολίδου Αννα

Γεωργοπούλου Βασιλική                Κεφαλίδης Γεώργιος

Αγγελοπούλου Ανδρομάχη            Κολώνα Λαμπρινή

Λαμπράκη Ιωάννα                               Θέμης Δούσκας

Νικολάου Χρήστος                            Κορομηλά Άννα-Μαρία

Σαμπαζιώτης Παναγιώτης             Ντούλα Πολυτίμη

Πατρινού Βασιλική                              Ράπτη Ιλάειρα

Τερζίδου Αλεξάνδρα                          Δαματη Αρτεμισία

Καρβέλας Σοφοκλής                         Μάτας Μιχάλης

Πανουτσόπουλος Θοδωρής         Χιονίδου Φλώρα

Λέλλης Μιχάλης                                    Ζαγγανάς Δημήτριος

Σπυροπούλου Ιωάννα-Μαρία     Πετρακλη Φωτεινή

Τζόκας Ηλίας                                          Κίτσου Ιωάννα

Τσιακμάκης Νικόλαος                       Τσιλάκου Καλιόπη

Κωστούλας Γιώργος                          Πατερέλης Δημήτρης

Ευαγγελίδου Ελισάβετ                     Τσουρδαλάκης Νίκος

Κολιπέτσα Στεφανία                           Κουτσουμπλιάς Δημήτριος

Μούρτη Χριστίνα               Βάλτσης Αντώνης

Μπράχου Ροδάνθη           Βασιλάκου Ευαγγελία

Μαστόρης Ιωάννης          Παναγιωτοπούλου Δέσποινα

Σκαρπέλος Ηρακλής         Παναγιώτου Γεώργιος

Μανέτα Νικολέττα            Αρβανιτιδου Ευφροσύνη

Παληός Αναστάσιος         Δήμητρα Καρβέλη

Μπαρδής Γιώργος            Τσιφλικιώτου Μαρία