«Ο Μπάυρον και οι αγωνιστές του 21»

Έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη «Διέξοδο» Αρχίζουν το Σάββατο 9 Απριλίου οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2016 Με μια καθαρά εικαστική έκθεση του διάσημου ζωγράφου και χαράκτη…

ηρωες

Έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη «Διέξοδο»

Αρχίζουν το Σάββατο 9 Απριλίου οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2016

Με μια καθαρά εικαστική έκθεση του διάσημου ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον τίτλο «ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - Ο Μπάυρον και οι αγωνιστές του ΄21», που οργανώνει και επιμελείται η «Διέξοδος», ανοίγει η αυλαία των φετινών ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι..

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 8 το βράδυ στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου», στο σπίτι δηλαδή του αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου Αθανασίου Ραζή – Κότσικα

Παράλληλα με τα εγκαίνια ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος θα κηρύξει και την έναρξη των 15θήμερων ιστορικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στη μνήμη των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Των Μεσολογγιτών που ομόψυχα και ομόψυχα αποφάσισαν την εθελούσια πορεία τους στον θάνατο.

Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ζωγράφου-χαράκτη και ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, περιλαμβάνει μία σειρά από 27 ξυλογραφίες -πορτρέτα αγωνιστών του ’21, μεγάλες ξυλογραφίες-πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα καθώς και πολλά σχέδια, ζωγραφικά έργα, κατασκευές και κολλάζ.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται «βυρωνικές παραλλαγές», εικαστικές αναφορές πάνω στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, πορτρέτα του Σολωμού και αγωνιστών του ΄21 καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.

Μερικά από τα έργα που παρουσιάζονται στην «ΔΙΕΞΟΔΟ» έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα («Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά», 2014), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Χαρακτική 1962-2013) και πρόσφατα στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Αθήνα ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη - χαρακτική, ζωγραφική, μικτές τεχνικές και σχέδια- πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα του αγώνα για την ελευθερία.

Με την συγκεκριμένη έκθεση, ο τίτλος της οποίας είναι παρμένος από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Byron», ο καλλιτέχνης θέλει να τιμήσει την Ιερή, Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη του Μεσολογγίου.

Μία Πόλη που υπηρετεί παγκόσμιες αξίες και ιδανικά και που θεωρεί ότι «κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)

X cm
X cm

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.

Από το 1963 μέχρι το 1968 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του Γερμανικού κράτους (DAAD) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1970-76).

Από το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1986 μέχρι το 1992 στις Βρυξέλλες.

Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στην οποία δίδαξε έως το 2012.

Το 2013 εκλέχτηκε ομότιμος καθηγητής.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 88 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στη Γαλλία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Αλβανία, Κύπρο, ΗΠΑ, Σουηδία, Ισραήλ, Αγγλία, Ολλανδία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ιταλία, Καναδά κ.λπ.