Αιτωλοακαρνανία: Γιατροί συνταγογραφούσαν επιθέματα με φωτογραφίες "μαϊμού" ασθενών!

Στοιχεία «φωτιά» που καίνε γιατρούς αλλά και εταιρίες που συνταγογραφούσαν επιθέματα χιλιάδων ευρώ έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ. Ο φάκελος ετοιμάζεται και, όπως αποκάλυψε,…

georgakopoulos1454933313

Στοιχεία «φωτιά» που καίνε γιατρούς αλλά και εταιρίες που συνταγογραφούσαν επιθέματα χιλιάδων ευρώ έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ. Ο φάκελος ετοιμάζεται και, όπως αποκάλυψε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος, θα πάει κατευθείαν στον Εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν οι υπαίτιοι.

Επιπλέον ο κ. Γεωργακόπουλος αποκάλυψε ότι επί σειρά ετών συγκεκριμένη βιοχημική εξέταση είχε περάσει στο σύστημα με δύο ονομασίες γεγονός που επέτρεπε στους γιατρούς να γράφουν την ακριβότερη με το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ να είναι υπέρογκο.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι γιατροί που συνταγογραφούσαν επιθέματα για τις κατακλίσεις έχουν χρησιμοποιήσει, επειδή είναι υποχρεωτικό να καταθέσουν και φωτογραφία του ασθενή για την βλάβη, φωτογραφίες κλισέ από το διαδίκτυο και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν αφορούν οι φωτογραφίες τους συγκεκριμένους ασθενείς και κατά συνέπεια πρόκειται για «μαϊμού» συνταγές ιατρών. Το θέμα θα πάει κατευθείαν στον Εισαγγελέα όταν ετοιμάσουμε το σχετικό πόρισμα. Δεν παίζουμε με αυτά γιατί εδώ μιλάμε για δαπάνες και σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ κι όποιος έχει κάνει μέχρι τώρα το συγκεκριμένο παράπτωμα θα ζητήσουμε από την Εισαγγελία να ελεγχθεί αυστηρά, δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε το δημόσιο τόσα χρόνια και από την άλλη να κλαίμε γιατί έφτασε η χώρα σε αυτό το χάλι», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.
Παράλληλα ανέφερε ότι  στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί από την Αχαΐα, την Ηλεία και την  Αιτωλοακαρνανία. Οι δε περιπτώσεις που εξετάζονται είναι πάρα πολλές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η έκθεση που έχει συνταχθεί έως τώρα φθάνει τις 17 σελίδες.
«Μιλάμε για πλαστές βεβαιώσεις, πλαστά δικαιολογητικά άρα και πρόκληση δαπανών χωρίς ενδεχομένως να υπάρχει λόγος. Θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις και στις εταιρίες που προμηθεύουν τα υλικά γιατί έχουμε την πληροφορία ότι οι εταιρίες προμηθεύουν τους γιατρούς κατά την συνταγογράφηση.  Όταν ήρθαμε στον ΕΟΠΥΥ βρήκαμε μια κατάσταση όπου εξουσιοδοτούνται οι αντιπρόσωποι των εταιριών από τους συγγενείς των ασθενών με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης με αποτέλεσμα τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται από τις ίδιες τις εταιρίες. Άρα καταλαβαίνεται το παιχνίδι που γίνεται και το «πάρτι» εκατομμυρίων που είχε στηθεί», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αυτά τα υλικά είναι πανάκριβα και έχουν ζητήσει μέσω του νέου κανονισμού παροχών να αναθεωρηθούν οι τιμές τους. «Δεν μπορεί να αποζημιώνεται ο καθένας για ότι ζητάει μόνο ότι είναι ιατρικά απαραίτητο θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Όλες αυτές οι συμπεριφορές θα ελεγχθούν και πειθαρχικά, η πρόταση θα είναι όσοι γιατροί ενέχονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις παραβατικότητας να μην ξανακάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αν δε στο μέλλον διαπιστώσουμε την παραμικρή παράβαση που θα φαίνεται ότι είναι σκόπιμη θα διακόπτονται οι συμβάσεις. Δεν θα υπάρξει έλεος, γιατί τόσα χρόνια επειδή δεν υπήρξε έλεγχος το δημόσιο έχει ζημιωθεί δισεκατομμύρια.», σημείωσε.
Τέλος κατήγγειλε ότι μόνο από μια βιοχημική εξέταση που στο ηλεκτρονικό σύστημα και σε Υπουργικές Αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεως είχε περάσει με διπλή ονομασία  προκλήθηκε δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Και τούτο επειδή οι γιατροί  συνταγογραφούσαν και τα εργαστήρια εκτελούσαν την εξέταση με την ακριβή αμοιβή.
«Μετράμε τα επίπεδα βιοχημικού παράγοντας και κοστίζει 4,18 ευρώ και με άλλη ονομασία μετράμε τον ίδιο παράγοντα με άλλη ονομασία που το υπουργείο το ίδιο την είχε κοστολογήσει 18,11 ευρώ.. Μάλιστα το σύστημα το ίδιο «κλείδωσε» την φτηνή εξέταση και άφηνε να συνταγογραφούν μόνο την ακριβή οι γιατροί. Στις αρχές του 2012 είχαμε μια δαπάνη 2εκ. ευρώ, και το 2015 φθάσαμε στα 44εκ.. Καταλαβαίνετε ότι με την ανοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων γινόταν αυτό το βρωμερό παιχνίδι της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.