Αληθινές ιστορίες μεταναστών από την Μυτιλήνη στο Αγρίνιο!

Εμπειρίες γιατρών από την περιοχή που βρέθηκαν στο νησί για να περιθάλψουν πρόσφυγες Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα της…

μαινσσ

Εμπειρίες γιατρών από την περιοχή που βρέθηκαν στο νησί για να περιθάλψουν πρόσφυγες

Μια ενδιαφέρουσα

και πρωτότυπη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα της Τράπεζα Ελλάδος. Διοργανωτές της εκδήλωσης, που αφορούσε στην προσφυγιά, την αλληλεγγύη και τις εμπειρίες γιατρών από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, ήταν η Δημοτική Παράταξη Ανυπότακτο Αγρίνιο, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου, το κίνημα «Δικαίωμα στη Ζωή» και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν να διαδοθούν στην τοπική κοινωνία τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από την καθημερινότητα των προσφύγων που ταξιδεύουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και μέλος της αποστολής των Αχαιών γιατρών στην Μυτιλήνη Τάσο Γιακουμή, «τα προβλήματα αυτά την επόμενη περίοδο θα διογκωθούν. Αν οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων - μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και αν φυσικά δεν εμπλακούμε σε κάποια σύρραξη - υλοποιηθούν, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά στον εγκλωβισμό ουσιαστικά των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι προάγγελος για την δημιουργία μιας συνολικότερης κατάστασης.

P1080899



Την πρόνοια και

την υγειονομική παρέμβαση την έχουν αναλάβει οι εθελοντές και οι κάτοικοι των νησιών, ενώ το κράτος την ίδια ώρα απουσιάζει» επισήμανε ο κ. Γιακουμής μιλώντας στη «Σ», ο οποίος πρόσθεσε, πως μοχλός ευαισθητοποίησης που οδήγησε τους Αχαιούς γιατρούς στην Μυτιλήνη, ήταν οι εικόνες που γνωρίζει όλη η Ελλάδα καθημερινά για τους μετανάστες. «Η εμπειρία αυτή μας άλλαξε ως ανθρώπους» είπε, συνεχίζοντας να απαριθμεί τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, που σχετίζονται ακόμη και με απλά θέματα. «Το μεταναστευτικό είναι κάτι που φοβάμαι και υποπτεύομαι ότι σύντομα θα το ζήσουμε κοντά μας. Η πολιτική των ευρωπαίων εταίρων, είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποί αυτοί θα περάσουν από εδώ, δεν τους σταματάει τίποτα. Οφείλουμε να είμαστε άνθρωποί, να ρίξουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να περνούν με ασφάλεια. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, οφείλουν να το λύσουν και να βοηθήσουμε και εμείς προς την κατεύθυνση αυτή».

P1080900

Βιώματα… από τον ανθρώπινο πόνο!   

Ο κ. Γιακουμής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν μετανάστες που μόλις έφταναν στην Μυτιλήνη με βάρκες. «Μια γυναίκα έγκυος μπήκε στην βάρκα, έσπασαν τα νερά κατά την διάρκεια του ταξιδιού και βγήκε γεννώντας μπροστά μας! Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, αν δεν ήμασταν εκεί. Ένας παππούς βγήκε από την βάρκα μαζί με τα δύο του εγγονάκια και εκείνη την στιγμή έπαθε καρδιακό επεισόδιο! Το ένα εγγονάκι του είχε μεσογειακή αναιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο επειγόντως, όπως και ο παππούς του» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Γιακουμής, συμπληρώνοντας πως «μπορεί να μην τύχαμε σε μεγάλα συμβάντα και αισθανόμαστε και τυχεροί, αφού δεν είδαμε νεκρούς, αλλά καταλάβαμε, πως οι κάτοικοι του νησιού φρόντισαν για να επιβιώσουν οι άνθρωποι αυτοί. Τάισαν όλο το καλοκαίρι 350.000 ανθρώπους»!     

P1080926

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Αγρινίου με την παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμίγκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως σε τόσο βάρβαρες εποχές και μετά το τραγικό συμβάν στο Παρίσι με τις εκατόμβες νεκρών από τα τυφλά χτυπήματα των ισλαμοφασιστών θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει, όχι με την αντίληψη του φόβου, αλλά με την αντίληψη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συνδρομής προς τον συνάνθρωπο που πλήττεται αυτή την στιγμή. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή των τεράτων. Πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε για να φωτίσουμε την σκοτεινή πλευρά του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει τον εθελοντισμό των ανθρώπων. Η κρατική δομή είναι ανύπαρκτη. Θέλουμε να δούμε πρακτικά πως θα διοργανωθεί ένα κομβόι αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων».

xondros1