Πρεμιέρα με επιτυχία για τις εκδηλώσεις «Ελαία 2015»

Πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο τα προϊόντα ελιάς, τη μεσογειακή διατροφή και την ποιότητα ζωής Ξεκίνησαν χθες το πρωί, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, οι εκδηλώσεις των «Ελαίων…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο τα προϊόντα ελιάς, τη μεσογειακή διατροφή και την ποιότητα ζωής

Ξεκίνησαν χθες το πρωί,

ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, οι εκδηλώσεις των «Ελαίων 2015». Στην Δημοτική Αγορά μαθητές από κάθε σχολική βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Πλήθος μαθητών, αλλά και πολιτών μυήθηκαν στα μυστικά της γεύσης, πραγματοποίησαν οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και συμμετείχαν στα παιδομαγειρέματα που επιμελήθηκαν τοπικοί chef. Το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη γνωστή συγγραφέα Μαρία Σεραφειμίδου, η οποία μαγείρεψε μπροστά στο κοινό. Το πρόγραμμα περιείχε και εγκαίνια έκθεσης Τυποποιημένων Προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, καθώς και επίδειξη εδεσμάτων της περιοχής από συλλόγους, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.      

Νωρίτερα στην αίθουσα

του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο φιλοξενήθηκε εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Αγρινίου και η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου,  με τον  Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Γιώργο Κοντογιώργο να δηλώνει:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Προσπαθούμε να

αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα. Σημαντικό ζήτημα είναι η προώθηση τους. Ζητάμε οι επιχειρήσεις να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα και για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίες οι συνεργασίες. Οι φορείς, οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί θα μιλήσουν για την υλοποίηση των συνεργασιών, οι οποίες κατά κανόνα χωλαίνουν. Υπάρχει ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο και το κρασί της περιοχής και οι συνεργασίες θα αναδείξουν τα εν λόγω προϊόντα».         

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης ανέφερε οτι «η ημερίδα αυτή για μας έχει μεγάλη σημασία. Η στόχευση είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου, που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αγροτικά προϊόντα και τη γη. Από την πρώτη στιγμή που το Πανεπιστήμιο μας πρότεινε την συνεργασία κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Ίδρυμα, αλλά κάθε φορά επενδύουμε στην συνεργασία σαν να είναι η πρώτη φορά. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η ημερίδα και θα μας βοηθήσει να δούμε την αγροτική οικονομία από άλλο μάτι».

Η Αντιπεριφερειάρχης

Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά που παρέστη στην εκδήλωση δήλωσε:

«Το θέμα της ημερίδας απασχολεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς έχει να εστιάσει στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα με στόχο να αποτελέσει πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με το πενταετές

επιχειρησιακό πρόγραμμα που εκπονούμε ως φορέας θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική αξία στα τοπικά προϊόντα μας. Ο σχεδιασμός μας, εστιάζει σε ένα σύγχρονο και άρτιο διατροφικό μοντέλο, το οποίο θα διαθέτει παράλληλες δράσεις, σχετικά με την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, την μεταποίηση, την εστίαση, την ελληνική διατροφή και τον τουρισμό. Τέτοιες ημερίδες πρέπει να τις ενθαρρύνουμε. Οι ιδέες και οι απόψεις που προκύπτουν από τέτοιου είδους εκδηλώσεις για εμάς είναι πολύ σημαντικές, ώστε να διαμορφώσουμε την πολιτική μας πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα».   

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ελαία 2015» συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο. Συγκεκριμένα το αναλυτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου έχει ως εξής:

Σάββατο 

17 Οκτωβρίου 2015

Αίθουσα Επιμελητηρίου

Αιτ/νιας 9:00-14:00

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9:00 Επιστημονική ημερίδα με θέμα ‘Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία, Ποιότητα Ζωής’ με ενημερωτικές διαλέξεις και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων σε θέματα

Ποιότητας  (Χριστοπούλου Έφη, Τάσσου Χρυσούλα)

Υγείας (Κανέλλου Αναστασία)

Μεσογειακής Διατροφής και ελαιοκομίας (Χαρτζουλάκης Κώστας, Μαραζιώτη Ειρήνη,  Μάλαινος  Φώτιος)

Προώθησης ( Καραντώνης Παναγιώτης, Ράππου Μαγδαληνή)

Ελαιοκομίας (Ακριβή Κούκη, Τσακανίκας Δημήτρης,  Τσιρογιάννη Βασιλική, Ζυγούρη Σοφία, Γουρούνα Αθανασία)

  Δημοτική Αγορά Αγρινίου 17:00-22:00

18:00   Έκθεση τοπικών προϊόντων

Επιμελητήριο Αιτ/νιας

18:30   ‘Πώς θα μεταδώσουμε στη νέα γενιά τα οφέλη των προϊόντων της ελιάς’ Ειρήνη Μαραζιώτη, Εκπαιδευτικός & Σύμβουλος Διατροφής-Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας

19:00 Zωντανή επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από τον διακεκριμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. 

20:00  Μουσική βραδιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κυριακή 

18 Οκτωβρίου 2015

Πλατεία Δημοκρατίας 16:00 -20:00

16:00 Αθλητικές εκδηλώσεις 

Αγώνας δρόμου: ο Γύρος της Πόλης ‘Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση’

Ποδηλατοδρομία στους παραδοσιακούς ελαιώνες της Ρουπακιάς-Velocity bikes

18:00 Βράβευση μαθητών που συμμετείχαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα ‘Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή:  Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’

18.30 Συναυλία του Μουσικού

Σχολείου Αγρινίου

xondros