Ανακύκλωση «για τα μπάζα» Νο 2

Ένα τεχνολογικό νεκροταφείο απέναντι από το νεκροταφείο Το περασμένο Σαββάτο 27 Ιουνίου 2015 η ημερήσια εφημερίδα «Συνείδηση» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ του Κώστα Χονδρού με τίτλο…

Το περασμένο Σαββάτο

Ένα τεχνολογικό νεκροταφείο απέναντι από το νεκροταφείο

Το περασμένο Σαββάτο 27 Ιουνίου 2015 η ημερήσια εφημερίδα «Συνείδηση» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ του Κώστα Χονδρού με τίτλο «Ανακύκλωση για τα “μπάζα”», το οποίο αφορούσε τον χώρο στον οποίο υλοποιείται από την δημοτική αρχή ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ή κατεστραμμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατεστραμμένων λαμπτήρων φωτισμού. Εκτός όμως από τα παραπάνω τεχνολογικά και ανακυκλούμενα απόβλητα, στον ίδιο χώρο, όπως το ρεπορτάζ έδειξε βρίσκονται πεταμένα πάσης φύσεως μπάζα, κατεστραμμένοι κάδοι και σαπισμένα παλιά αυτοκίνητα, τα οποία συνθέτουν μια πραγματικότητα αποκρουστική και καθόλου προωθητική της φιλοσοφίας και της πρακτικής της ανακύκλωσης, η οποία υλοποιείται στον Δήμο Αγρινίου.

Σύμφωνα με όσα είχαν καταγραφεί στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο χώρος του ΥΕΒ στον οποίο λειτουργεί αυτή η χύδην ανακύκλωση έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός περιφραγμένου σκουπιδότοπου, του οποίου η περίφραξη μόνο και μόνο για να δυσκολέψει το έργο της κλοπής των μπαζών, όπως αποδεικνύεται υφίσταται και υπάρχει, δίνοντας σε όλους όσους τον επισκέπτονται ή περνούν από το σημείο εκείνο τον βαθμό της ποιότητας της Ανακύκλωσης που υλοποιείται από τον Δήμο Αγρινίου.

Χθες το πρωί λάβαμε ένα δελτίο από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου, το οποίο αναφέρει:
«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της 26/6/2015 σας πληροφορούμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος που αναφέρεται στο ρεπορτάζ είναι κλειστός φυλασσόμενος χώρος της πρώην ΥΕΒ.»

Από τις φωτογραφίες που φαίνονται στο ρεπορτάζ σας γνωρίζουμε ότι:

-Το ένα container που υπάρχει στο χώρο αυτό είναι της εταιρείας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ και έχει ενημερωθεί ότι έχει γεμίσει και να έρθει να το αντικαταστήσει.
-Τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ βρίσκονται στην νόμιμη χρονοβόρα διαδικασία διαγωνισμού για να βρεθεί ο πλειοδότης και τα υπόλοιπα είναι μηχανήματα και υλικά της ΥΕΒ.

Κατ’ αρχάς εκτιμούμε το γεγονός των γρήγορων αντανακλαστικών της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου, αν και διαφωνούμε ως προς τον χαρακτηρισμό του («Σε απάντηση…»), αφού το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε το ρεπορτάζ για την ποιότητα της ανακύκλωσης στο Δήμο Αγρινίου. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο απαντητικό δελτίο της διεύθυνσης είναι να κατανέμει την ευθύνη για; την αποκρουστική εικόνα των φωτογραφιών στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι λειτουργούν τον αύλειο χώρο της ΥΕΒ, ως «αποθήκη μπαζών», επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με απόλυτο και έγκυρο τρόπο το ρεπορτάζ.

Για να υπενθυμίσουμε το τι ακριβώς υποστηρίξαμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε ένα σχετικό του απόσπασμα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή: «Τα μεγάλα και μικρά παλιά οχήματα που σαπίζουν στο ίδιο σημείο για χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ότι απλά πιάνουν χώρο, αν και θα μπορούσαν να δοθούν προς απόσυρση για να μειωθεί η τιμή κάποιου άλλου αυτοκινήτου που είχε αγοραστεί κατά το παρελθόν, καθώς επίσης να αποφευχθεί στο να μετατραπεί ο χώρος σε εστία μόλυνσης. Η ύπαρξη βέβαια και θρυμματισμένων λαμπών, σπασμένων τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι εκτεθειμένοι δεν δικαιολογείται λόγω των επικίνδυνων για την υγεία συστατικών που διαθέτουν.»

Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε από τον δήμο, ο συγκεκριμένος χώρος της ανακύκλωσης φυλάσσεται και λειτουργεί με συγκεκριμένο ωράριο. Κατά το ρεπορτάζ μας όμως ουδείς μας ενόχλησε ή μας παρατήρησε για την παρουσία μας εκεί.

Τα ερωτήματα που γεννούνται στον καθένα, κοιτώντας τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το θέμα και αποδεικνύουν την τραγελαφική τουλάχιστον κατάσταση, είναι αναρίθμητα. Επιτρέψτε μας όμως, να τα συμπυκνώσουμε σε ένα: Ποιά ανακύκλωση κύριοι;

Αυτά γράψαμε το περασμένο Σάββατο, με διάθεση επισήμανσης ενός χώρου ο οποίος χρήζει συμμαζέματος.

Λευτέρης Τηλιγάδας