Στα 10 καλύτερα μέρη για ράφτινγκ η Ναυπακτία και ο Εύηνος

Στα 10 καλύτερα μέρη για ράφτινγκ στην Ελλάδα, συγκαταλέγει το ellines.com, τον ποταμό Εύηνο στη Ναυπακτία. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται: Το ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ…

evinos

Στα 10 καλύτερα μέρη για ράφτινγκ στην Ελλάδα, συγκαταλέγει το ellines.com, τον ποταμό Εύηνο στη Ναυπακτία. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται:

Το ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Φυσικά, τα ποτάμια της Ελλάδας προσφέρονται για να απολαύσετε το ράφτινγκ ή το κανό. Η ομάδα του ellines.com σας παρουσιάζει 10 ποτάμια, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε:

1. Βοϊδομάτης – Κόνιτσα

voidomatis

Ένα από τα πιο εύκολα, αλλά και πιο συναρπαστικά σε εικόνες ποτάμια της Ελλάδας, ιδανικό για αρχάριους. Από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη και μέσα σ’ ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Η κλασσική διαδρομή αρχίζει από τη γέφυρα Αρίστης- Παπίγκου, ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή στο φαράγγι του Βοϊδομάτη και καταλήγει στην έξοδο του φαραγγιού, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς.

2. Εύηνος – Ορεινή Ναυπακτία

evinos

Εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Η συνήθης διαδρομή 9χλμ. καταλήγει στο Χάνι του Μπανιά.

3. Άραχθος – Τζουμέρκα

araxthos

Είναι ένα από τα ωραιότερα ποτάμια για rafting.  Ο Άραχθος σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στο κομμάτι από τη γέφυρα Τσίμποβου ως το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι του Κόσμου -το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο αναμένεται να αναστυλωθεί.

4. Βενέτικος – Γρεβενά

venetikos

Έχει δύσκολα αλλά και εύκολα κομμάτια αυτό το πανέμορφο ποτάμι. Ένα από τα δύσκολα κομμάτια βρίσκεται ανάμεσα στις γέφυρες Τρίκωμου και Σπανού. Η διαδρομή γίνεται πιο εντυπωσιακή όταν συναντάμε τα 4 πέτρινα γεφύρια 16ου και 17ου αιώνα που δεσπόζουν στο πανέμορφο τοπίο και ενώνουν τις δυο όχθες του ποταμού. Είναι το δίτοξο γεφύρι Καγκέλια, το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά, που το πέτρινο τόξο του είναι το μεγαλύτερο στη Μακεδονία, το γεφύρι του Σταυροπόταμου με τις 4 καμάρες του και το πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού.

5. Ταυρωπός – Ευρυτανία

 Μια καταπράσινη και πολύ ευχάριστη διαδρομή, που περνάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης, βρίσκεται στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα Δάφνης μέχρι τον οικισμό Παρκιό.

6. Αλιάκμονας – Μακεδονία

aliakmonas

Έχει δυναμικά και εντυπωσιακά περάσματα στο αρχικό κομμάτι και κοντά στο Νεστόριο της Καστοριάς, σας χαρίζουν μια όμορφη κατάβαση. Θα δείτε σπάνια πουλιά που υπάρχουν στην περιοχή, όπως είναι οι Μαυροπελαργοί και ο Σταχτοτσικνιάς από την οικογένεια των Ερωδιών, οι Κορμοράνοι και πολλές αγριόπαπιες.

7. Λούσιος – Αρκαδία

loysios

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς της χώρας, ο Λούσιος αποτελεί ιδανικό ποτάμι για rafters με μικρή εμπειρία. Η υδάτινη διαδρομή, μήκους 8 χλμ. γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση οργιάζει, δημιουργώντας σε πολλά σημεία τούνελ, κάτω από τα οποία θα περάσετε.Ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό. Ο Αλφειός έχει εντυπωσιακά περάσματα με το φαράγγι και την ιστορική πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου.

8. Νέστος – Δράμα

nestoxz

Είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης. Tο ποτάμι είναι πολύ ασφαλές, ρηχό και ήσυχο, ιδανικό για εναλλακτικές δραστηριότητες.

9. Αχελώος – Θεσσαλία

axeloos

Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι μοναδικό. Οι απόκρημνες όχθες είναι δενδροσκέπαστες καθώς και πολλά σημεία μέσα στο ποτάμι.

10. Αώος – Κόνιτσα

aoos

Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού. Η κατάβαση μπορεί να γίνει και με kayak, monoraft ή hot dog. Επιλεγμένα τμήματα της διαδρομής, που έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας, ιδίως από την περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα, μπορεί να γίνουν ευκολότερα.