Αιτωλοακαρνανία: «Ανάσα» για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Για την περιοχή του Αγρινίου τα ποσά που οφείλονται στον ΟΑΕΕ είναι κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ Τι δηλώνει ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας Αγρινίου για…

main_oaee

Για την περιοχή του Αγρινίου τα ποσά που οφείλονται στον ΟΑΕΕ είναι κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ

Τι δηλώνει ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας Αγρινίου για τη νέα ρύθμιση

 

Με δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα και το «προφίλ» του κάθε ελεύθερου επαγγελματία (αν είναι κακοπληρωτής ή σε τι βαθμό ανταποκρίνεται), εξετάζει η Κυβέρνηση να βοηθήσει τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, «παγώνοντας» παράλληλα το χρέος για όσους καταβάλουν τις εισφορές τους από την 01/01/2017. Μάλιστα προαναγγέλθηκε και συζητήθηκε στο κοινοβούλιο από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Το μέτρο αυτό, εξετάζεται, παρά το γεγονός ότι η εκ νέου ρύθμιση και το «πάγωμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης είναι ακόμη «ανοιχτά» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στον ΟΑΕΕ, περίπου 296.000 ασφαλισμένοι δεν πλήρωσαν εισφορές, 404.000 ασφαλισμένοι πληρώνουν και 246.612 ασφαλισμένοι έχουν ήδη απενταχθεί πλήρως και σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ωστόσο, έχουν μειωθεί οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή τα 16,7 δις ευρώ, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί δημοσιοποίηση περίπου 13.197 ατόμων που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ.

%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82

  Ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του ΟΑΕΕ Χρήστος Πελεκάνος

Ο Προϊστάμενος του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του ΟΑΕΕ Χρήστος Πελεκάνος επισήμανε μιλώντας στη «Σ»: «γνωρίζω ότι περίπου 4 στους 10 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες οφειλές. Υπάρχει μια χιονοστιβάδα μη διαχειρίσιμη, σε σημείο που όσοι νόμοι και να ψηφιστούν δεν είναι ικανοί να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή. Η Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, βλέποντας πως υπάρχει αδυναμία σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, σκέφτεται και φαίνεται πως θα το υλοποιήσει, για τις παλιές οφειλές, να δώσει δύο διεξόδους στους ασφαλισμένους, αφού συνεκτιμηθούν τα οικονομικά και τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία. Εάν κριθεί ότι οι οφειλέτες δεν είναι ικανοί να ανταποκριθούν, θα δώσει πιθανότατα μια λύση με δυο τρόπους. Θα επιτρέπει στις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί τη στιγμή που βγήκαν στον «αέρα», να παγώσουν και αθροιζόμενες με ένα μικρό επιτόκιο της τάξεως του 1% ή του 1,5% να μπουν σε ρύθμιση, με κάποιο αριθμό δόσεων που προφανώς θα αποφασιστεί. Η άλλη διέξοδος για τον ασφαλισμένο, θα είναι να αποποιηθεί το χρόνο αυτό, να διαγραφούν οι οφειλές για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά συγχρόνως θα διαγραφεί και ο χρόνος αυτός από την ασφάλισή του, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο αυτό για την συνταξιοδότησή του».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Πελεκάνος, στην περιοχή του Αγρινίου τα μεγαλύτερα ποσά που οφείλονται στον ταμείο από τους ασφαλισμένους κυμαίνονται στις 15.000 ευρώ, ενώ τα εξωπραγματικά νούμερα που ακούγονται κατά καιρούς «ανήκουν» σε μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ίσως και στις αμέσως επόμενες πληθυσμιακά πόλεις της Ελλάδας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"