Οδηγούν τους μαθητές των ΕΠΑΛ εκτός εκπαίδευσης - «Συναγερμός» στις μαθητικές κοινότητες

Στο βωμό… εξοικονόμησης προσωπικού από την κυβέρνηση, μετά την μείωση του ωρολογίου προγράμματος, που είχε ως συνέπεια χιλιάδες εκπαιδευτικοί να είναι πλεονάζοντες και να προσληφθούν…

Γιώργος Καραμητσόπουλος Πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Στο βωμό… εξοικονόμησης προσωπικού από την κυβέρνηση, μετά την μείωση του ωρολογίου προγράμματος, που είχε ως συνέπεια χιλιάδες εκπαιδευτικοί να είναι πλεονάζοντες και να προσληφθούν ελάχιστοι αναπληρωτές, η σημερινή κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα ΕΠΑΛ! «Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και αντιμετωπίζεται από την σημερινή κυβέρνηση με όρους επιχειρηματικούς, οικονομικούς και λογιστικούς» δήλωσε για το θέμα στη «Σ» ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτό που παρακολουθούμε εδώ και ένα χρόνο στην παιδεία, είναι μια διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης μείωσης του κόστους και αυτό βέβαια το επιτυγχάνει μέσω της «εξοικονόμησης» προσωπικού. Τώρα, η συνέχεια του σίριαλ είναι η προσπάθεια κατάργησης ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ και η υπουργική απόφαση για την διδασκαλία της Αγγλικής».

Γιώργος Καραμητσόπουλος Πρόεδρος Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος Πρόεδρος Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμητσόπουλος, σχετικά με την κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ, επιχειρούν με τον τρόπο αυτό, αν εφαρμοστεί, να καταργήσουν τομείς και ειδικότητες με μικρότερο αριθμό μαθητών, από τον αριθμό που η ίδια η Κυβέρνηση θέσπισε, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές, να αναγκαστούν να μετακινούνται σε άλλα σχολεία χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, είτε ακόμα - ακόμα να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση.

Στην περιοχή του Αγρινίου, ενδέχεται, αν αυτό με τα ΕΠΑΛ «περάσει», να καταργηθεί η ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου και η ειδικότητα Οικονομίας και Διοίκησης στο ΕΠΑΛ Καινουρίου.

«Η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία κατάργηση τομέα ή ειδικότητας ή τμήματος των ΕΠΑΛ, και να μην θέσει αριθμητικούς περιορισμούς στην μόρφωση των παιδιών. Την καλούμε επίσης να κάνει το χρέος της απέναντι στους μαθητές, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για όλους».

Σχολεία όπως το Εσπερινό ΕΠΑΛ και τα περιφερειακά ΕΠΑΛ πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς καλύπτουν την ανάγκη και το δικαίωμα στην παιδεία ατόμων που τις ώρες ενός λειτουργίας ΓΕΛ εργάζονται. Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου μάλιστα, είναι το μοναδικό στην Αιτωλοακαρνανία και καλύπτει την ανάγκη εκπαίδευσης και παιδείας παιδιών που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία. Την ίδια στιγμή το ΕΠΑΛ Καινουρίου «υποδέχεται» μαθητές από όλα τα χωριά της Τριχωνίδας, του Δήμου Θέρμου, αλλά και ορεινότερων περιοχών. Συνεπώς, πρέπει τα τμήματα να λειτουργούν με οποιαδήποτε αριθμό μαθητών και να στηριχθούν με κάθε τρόπο.»

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα "Συνείδηση"