Αιτωλοακαρνανία: Αναπτυξιακό σχέδιο από το ΤΕΕ

Θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Τα μανίκια έχουν σηκώσει οι μηχανικοί του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ για την κατάρτιση αναπτυξιακού σχέδιο της Αιτωλοακαρνανίας, για τα επόμενα περίπου έξι χρόνια. Η πρόταση του ΤΕΕ θα συμπεριλαμβάνει τα δυνατά σημεία του νομού, αλλά και τους τομείς που υστερεί, αναλύοντας παράλληλα πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς πάσα κατεύθυνση, ώστε η Αιτωλοακαρνανία να αναγεννηθεί και να καρπωθεί την υπεραξία των προϊόντων που παράγει.

Αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και κατά το παρελθόν από το ΤΕΕ, ξεκινώντας από το 2000. Ο τόμος στον οποίο θα συσσωρευτεί όλη η γνώση από ειδικούς Αιτωλοακαρνάνες επιστήμονες και θα αποτελεί την πρόταση του ΤΕΕ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε φορέα και πολίτη με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου. Κατά το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ «άνοιξε» μια νέα σελίδα για την περιοχή μέσω των logistics, τομέας που αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας σημείωσε για τον στρατηγικό σχεδιασμό στη «Σ»: «Το ΤΕΕ έχει στις πρώτες προτεραιότητές του, την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας. Το επάγγελμα του μηχανικού είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη. Πάντα είχαμε παρεμβατικό ρόλο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του νομού. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η πρώτη πρόταση του ΤΕΕ έγινε κατά την περίοδο 2000 με 2006, η δεύτερη κατά την περίοδο 2007 με 2013 και η υλοποίηση της τρίτης πρότασης θα ξεκινήσει τώρα. Μέσα από την πρόταση- τόμο θα αναδείξουμε τα ισχυρά χαρτιά της Αιτωλοακαρνανίας, και παράλληλα αυτά στα οποία υστερούμε. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μέσα στα ισχυρά χαρτιά είναι ο φυσικός πλούτος της περιοχής, η Ιόνια Οδός, το ανθρώπινο δυναμικό, το έδαφος και η τεχνογνωσία στον αγροτικό τομέα, καθώς και το ποιοτικό τρόφιμο με τα βιολογικά προϊόντα. Άρα η Αιτωλοακαρνανία έχει μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθεί στο κομμάτι αυτό. Ταυτόχρονα, υπολειτουργούμε όμως στον τομέα της βιομηχανοποίησης. Δεν γίνεται δηλαδή επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων στο νομό έτσι ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε την υπεραξία των προϊόντων. Έτσι λοιπόν πρέπει να δημιουργηθούν βιομηχανικές περιοχές, νέες υποδομές και να συνδεθεί η Ιόνια Οδό με τους τόπους παραγωγής. Όλα αυτά τα επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή ανάπτυξης του ΤΕΕ μαζί με ομάδα εργασίας μηχανικών, ειδικών στα ζητήματα αυτά, και τους επόμενους μήνες θα δημοσιευθεί το πόρισμά μας σε μορφή τόμου αποτελώντας την πρόταση του ΤΕΕ για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας για τα επόμενα έξι με επτά χρόνια».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Κέρκυρα: Εξαρθρώθηκε οργάνωση διακίνησης ηρωίνης