Αιτωλοακαρνανία: Στο «μικροσκόπιο» τα σχολικά κτίρια (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θετική η «γνωμάτευση» των Μηχανικών του ΟΣΚ – Αντέχουν τους… κραδασμούς

Για να «σβήσουν» από την μνήμη μας, εικόνες μαθητών να διδάσκονται σε λυόμενα (Θέρμο), ή μαθητές να αναγκάζονται να χάνουν τα μαθήματά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία τους, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, εξαιτίας του σεισμού το 2008 και να υπάρχει γνώση και πρόληψη σε ενδεχόμενο συμβάν, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας την περασμένη Τρίτη κάθισαν στα θρανία συμμετέχοντας σε σεμινάριο πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανού σεισμού.

Τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Στερεά Ελλάδα είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας και για το λόγο αυτό το σεμινάριο ζητήθηκε να γίνει κατά προτεραιότητα στην περιοχή μας. Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ενώ το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι.

Μηχανικοί και Τοπογράφοι του ΟΣΚ ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, για το τι θα πρέπει να πράξουν για την αποφυγή τραυματισμών και την δημιουργία συνθηκών ασφάλειας πριν πιθανό σεισμό, τι πρέπει να γίνει κατά την διάρκεια ενός σεισμού και τι μετά από αυτόν. Πριν από το σεμινάριο έλεγξαν τα σχολικά κτίρια της περιοχής και διαπίστωσαν πως παρά την παλαιότητα τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

«Όποια διδακτήρια κατασκευάστηκαν μετά το 1984 έγιναν με τις προδιαγραφές για την αντισεισμική προστασία και διαθέτουν μεγάλη αντοχή, ενώ και τα πέτρινα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους μηχανικούς και τους τοπογράφους του ΟΣΚ. Δεν φοβόμαστε για τα διδακτήριά μας, αρκεί να υπάρχει η προβλεπόμενη συντήρηση και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία μας να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για την αποφυγή πιθανών τραυματισμών. Δηλαδή να μην έχουν σε ψηλό σημείο κάποια αντικείμενα, να έχουν σταθεροποιήσει ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.α. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ενημερωθούμε για μέτρα προστασίας και ασφάλειας πριν μετά και κατά την διάρκεια ενός πιθανού σεισμού. Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο της πρόληψης και μόνο» δήλωσε στη «Σ» ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

«Βροχή» καταγγελιών στη «Σ» για τους έναντι λογαριασμούς της ΔΕΗ – ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ