Αιτωλοακαρνανία: Πρεμιέρα για τα Σχολικά Γεύματα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δωρεάν η μεταφορά των μαθητών από το Χρυσοβέργι στη Γουριά

Πρεμιέρα χθες στα Δημοτικά Σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας, για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Η  περιοχή, για πρώτη φορά εντάσσεται στο εν λόγω πρόγραμμα γεγονός άκρως θετικό, αρκεί να αναλογιστούμε τη φτώχεια που καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Κολοβό: «στην Αιτωλοακαρνανία έχουν οριστεί από το πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, αλλά και το συνεργαζόμενο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, να συμμετάσχουν συνολικά 59 σχολεία από τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Αγρινίου σε 24 δημοτικά, στο Δήμο Μεσολογγίου σε 26 και στο Δήμο Ναυπακτίας σε 9 δημοτικά σχολεία. Στο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Τα κριτήρια για το ποια σχολεία εντάσσονται στο πρόγραμμα ορίστηκαν το υπουργείο με βάση οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Στο Αγρίνιο βέβαια, η εφαρμογή του προγράμματος θα πάει λίγο πίσω λόγω μικρής εμπλοκής με την εταιρεία που ανέλαβε τη σίτιση. Η έναρξη του προγράμματος στο Αγρίνιο θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου.

xristos kolovos

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι σχολικές μονάδες που θα διατίθενται σχολικά γεύματα θα είναι οι εξής: 

Αγίου Ανδρέα, Αγίου Βλασίου, Αγίου Κωνσταντίνου (2ο), 16ο Αγρινίου, 19ο , 20ο, 2ο, 12ο, 5ο, 6ο, 7ο, 9ο και 13ο Αγρινίου, Γαβαλούς, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Κάτω Ζευγαρακίου, Κυπαρίσσου, Λεπενούς, 1ο – 2ο– 3ο Νεάπολής, Παπαδατών, Ρίγανης, Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου, Αγίου Θωμά, 1ο– 2ο -3ο  Αιτωλικού, Ελληνικών, 1ο – 2ο Κατοχής, Κεφαλοβρύσου, Λεσινίου, Μάστρου, 1ο– 2ο – 3ο – 4ο – 6ο Μεσολογγίου, 1ο – 2ο Νεοχωρίου, Πενταλόφου , Σταμνάς, Χρυσοβεργίου, Ευηνοχωρίου, 5ο Μεσολογγίου, Γουριάς, Χαλικίου Αιτωλικού, Ειδικό Δ.Σ. Μεσολογγίου, Αντιρρίου, 2ο Ναυπάκτου, 1ο Δάφνης Ναυπακτίας, Λυγιά, 5ο – 7ο Ναυπάκτου, Ειδικό Ναυπάκτου, Ξηροπήγαδου και Τρικόρφου.

Τα σχολικά γεύματα διαχωρίζονται ως προς το μενού σε Χειμερινούς μήνες (Νοέμβριό έως και Μάρτιο) και στους Ανοιξιάτικους (από Απρίλιο έως Οκτώβριο). Οι τροφές είναι σε γενικό πλαίσιο κοτόπουλο ή μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες φούρνου με σαλάτα, μακαρόνια με κουταλιές σούπας κιμά, φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους), κρέας μοσχαρίσιο, κριθαράκι, πλιγούρι, αρακάς κοκκινιστός ή λεμονάτος, τυρί φέτα, ομελέτα, βραστά αυγά, όσπρια (φακές ή ρεβίθια ή φασόλια), σπανακόριζο ή λαχανόριζο.

Οι τροφές θα συνδυάζονται καταλλήλως από ειδικούς και κάθε μέρα της εβδομάδας ο μαθητής θα διαθέτει ξεχωριστό γεύμα.

Οι ώρες σίτισης των μαθητών θα είναι μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού προγράμματος. Συγκεκριμένα μεταξύ 13.15 έως 13.20 οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σίτισης θα μεταβαίνουν στις αίθουσες για την σίτισή τους, μεταξύ 13.20 και 13.45 θα σιτίζονται, ενώ από 13.20 ως και 14.00 θα είναι η σίτιση για τους μαθητές που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα μαθημάτων, δηλαδή στην αρχή της πρώτης διδακτικής ώρας του ολοήμερου.

Δωρεάν η μεταφορά των μαθητών από το Χρυσοβέργι στη Γουριά

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης του κ. Κολοβού, γνωστοποιήθηκε, ότι από την περασμένη Πέμπτη, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοβεργίου, που επλήγη ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη κακοκαιρία, μεταφέρθηκαν στο Σχολικό Συγκρότημα της Γουριάς. Μάλιστα η μεταφορά τους γίνεται δωρεάν από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του σχετικού διαγωνισμού.

Περί τα τέλη Γενάρη, οι μαθητές θα επιστρέψουν στο Χρυσοβέργι, όπου θα κάνουν μαθήματα σε κοντέινερς. Ζητούμενο ωστόσο είναι η ανέγερση νέου εκπαιδευτηρίου στο Χρυσοβέργι, καθώς όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα παιδιά δεν είναι δυνατόν επ’ αόριστον –και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες- να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερς.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Στο Δημαρχείο Αγρινίου ο Κώστας Καραμανλής (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)