Αιτωλοακαρνανία: «Λευκός επισκέπτης» με προβλήματα

Αιτωλοακαρνανία: «Λευκός επισκέπτης» με προβλήματα

Πάγωσαν οι καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία – Φόβοι για μεγάλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο

Την αποχώρηση του χιονιά περιμένουν οι παραγωγοί για να έχουν σαφή εικόνα για τις ζημιές από τον παγετό

Η «άσπρη μέρα» έφτασε και στην Αιτωλοακαρνανία μετά από πολλά χρόνια, αλλά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ήταν «μαύρη», γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στους καταναλωτές! Στην Αιτωλοακαρνανία όπως επισημαίνει στη «Σ» ο Πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος: «ο παγετός έδωσε τελειωτικό χτύπημα στις υπαίθριες καλλιέργειες, όπως στα σπανάκια, τα λάχανα, τα μπρόκολα κ.α. Στα προϊόντα αυτά, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη». Στις δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν περισσότερο τα όψιμα δένδρα, σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, όπως των ποικιλιών «Βαλένθια», «Ορτανίκ», «Σαγκουίνια».

Ο Πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος

Στην επόμενη καρποφορία όπως επισημαίνουν οι αγρότες θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι, «κάηκαν» από τον πάγο οι βλαστοί των δένδρων, ενώ τα πολύ μικρά είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη ξεραθεί.

1pagos-xionia-kalliergeies

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία το αντιμετωπίζουν περιοχές όπως ο κάμπος του Αγρινίου, ο Ορεινός Βάλτος, η περιοχή της Τριχωνίδας, του Ξηρομέρου και της Ναυπακτίας! Σοβαρότατο μάλιστα αναμένεται να είναι το πρόβλημα της επάρκειας των αγαθών στις λαϊκές αγορές, αλλά και στα super market. «Επακόλουθο αυτού θα είναι η αύξηση των τιμών, ακόμη και κατά 50%, καθώς και η ύπαρξη κακής ποιότητας προϊόντων σε σχέση με αυτά που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Στα super market η αύξηση των προϊόντων αυτών θα αγγίξει ακόμα και το 100%, ενώ εκεί το έλλειμμα θα καλυφθεί πιθανότατα από εισαγόμενα προϊόντα» τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.

Οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης, αφού το κόστος παραγωγής τους εκτινάσσεται τουλάχιστον κατά 60%. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία είχε τελειώσει τη συγκομιδή των ελιών, αλλά στις υπόλοιπες παραγωγές, οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης σημείωσε πως: «ζητάμε την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτοπαραγωγών που πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές».

O Σπύρος Κοτοπούλης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τους αγρότες, που ήδη περιμένουν να αποζημιωθούν από τις προηγούμενες καταστροφές. Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλέξανδρος Κοντοσπύρος ανέφερε ότι: «τα εσπεριδοειδή έχουν πρόβλημα σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν δηλώσεις για καταστροφές. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα, ενώ την μεθεπόμενη θα γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση και την ζημιά που έγινε στην περιοχή. Οι αγρότες πρέπει να πάνε στις καλλιέργειές τους, να δουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και να τα δηλώσουν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Η κατάσταση ακόμη δεν έχει φανεί, ούτε το μέγεθος του προβλήματος».

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου Αλέξανδρος Κοντοσπύρος

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αμφιλοχία: Κλειστά σχολεία και δυσκολίες στο οδικό δίκτυο