Αιτωλοακαρνανία: Πλημμελής η συντήρηση των κλιματιστικών

Ανησυχητικά στοιχεία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Θεόδωρο Νάτση

Η νόσος των «Λεγεωνάριων» και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ώστε όλοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα συντήρησης του κλιματιστικού τους. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η υγεία τους, αρχής γενομένης από ένα απλά μπούκωμα και καταρροή μέχρι και τη νόσο των «Λεγεωνάριων».

Οι Αγρινιώτες, δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό δεν συντηρούν τις κλιματιστικές τους μονάδες ενώ μία άλλη μερίδα αποφασίζει να τις συντηρήσει κάθε δεύτερη χρονιά στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ποσοστό αυτών που συντηρούν σωστά τα κλιματιστικά τους δεν ξεπερνά το 30%, όπως δηλώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Θεόδωρος Νάτσης, ο οποίος συμπληρώνει: «υπάρχει ευπάθεια σε πνευμονικά νοσήματα στην περιοχή μας, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, εξαιτίας του κλίματος και πολλών άλλων λόγων, ενώ ένας εξαιρετικά βασικός παράγοντας είναι και η πλημμελής συντήρηση των κλιματιστικών».

Η απότομη αλλαγή του καιρού ευνοεί τη δημιουργία βακτηρίων σε όλους τους χώρους και κυρίως σε μηχανήματα και χώρους που συγκεντρώνουν υγρασία. Το ενδεδειγμένο για όσους έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν κλιματιστικά συνεχώς είναι να πραγματοποιήσουν συντήρηση πριν την έναρξη του καλοκαιριού ή του χειμώνα. Το 90% του πληθυσμού στην περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας έχει τουλάχιστον μια κλιματιστική μονάδα στο σπίτι του, ενώ το ποσοστό τοποθέτησης σύγχρονων κλιματιστικών έχει μειωθεί σημαντικά.

O Πρόεδρος  του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Θεόδωρος Νάτσης

«Σημασία έχει η συντήρηση να γίνεται από πιστοποιημένους ψυκτικούς, οι οποίοι έχουν τη γνώση. Οι τεχνικοί είναι ενημερωμένοι μέσω εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της περιόδου, για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τον καταναλωτή που επισκέπτεται ή βρίσκεται σε κλιματιζόμενο χώρο, αν και πρέπει πρώτα να ευαισθητοποιηθούν όσοι έχουν στους χώρους τους κλιματιστικές μονάδες. Παίζουν όλα ρόλο, ακόμη και η δοσολογία των χημικών. Σημαντικό είναι να γίνεται η συντήρηση των μηχανημάτων από εξειδικευμένα άτομα, τα οποία να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, από πιστοποιημένους δηλαδή αδειούχους τεχνικούς. Τα χημικά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες διαθέτουν πιστοποιήσεις και εγγυήσεις και διαφέρουν κατά πολύ από διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η συντήρηση γίνεται από επαγγελματίες και όχι από τον κάθε έναν, καθώς η χρήση χημικών μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμη και για έναν περαστικό από το χώρο που θα τα εισπνεύσει ή από κάποιον που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα» σημείωσε ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Θεόδωρος Νάτσης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ποιοι δεν μπορούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές