Αιτωλοακαρνανία: Η κακοκαιρία «σάρωσε» την αγροτική παραγωγή

Μόνο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι αιτήσεις ζημιάς που υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ ξεπέρασαν τις 100!

 

Η δυνατή καταιγίδα που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και συνοδεύτηκε από ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή πολλών περιοχών του νομού! Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας Αλέξανδρο Κοντοσπύρο, οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στις περιοχές του Αιτωλικού, του Αγρινίου, του Χρυσοβεργίου, της Λυσιμαχείας, των Κλεισορευμάτων, του Καινουρίου, του Παναιτωλίου και της Αβόρανης.

Αν και τα συνεργία του ΕΛΓΑ από την Παρασκευή ξεκίνησαν τις αυτοψίες, ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν, καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί που μέχρι στιγμής δεν επισκέφθηκαν τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της περιοχής τους για να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν!

kontospiros elga
Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας Αλέξανδρος Κοντοσπύρος

Η κακοκαιρία «χτύπησε» κυρίως τις ελιές τύπου Καλαμών και Αγρινίου, όπως επίσης και την παραγωγή Μηδικής. Ωστόσο, αμπέλια, κηπευτικά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες δεν πάνε πίσω ως προς τις καταστροφές.

«Μέχρι και την Δευτέρα το απόγευμα, οι αιτήσεις αγροτών που επλήγησαν ξεπέρασαν τις 100. Οι περισσότεροι πιθανότατα δεν πήγαν στις καλλιέργειές τους ακόμη για να διαπιστώσουν την ζημιά που υπέστησαν. Όλοι πρέπει να μεταβούν στις καλλιέργειές τους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και στη συνέχεια, αν πρέπει, να επισκεφθούν τον ανταποκριτή για να δηλώσουν τη ζημιά. Το μέγεθος θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών από την ημέρα της καταστροφής για να προβούν σε αναγγελία της ζημιάς» σημείωσε στη «Σ» ο κ. Κοντοσπύρος.

Ως είθισται, για να εγκριθεί κάποια αποζημίωση, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής, κάτι που πιθανότατα θα ισχύσει στις περισσότερες περιπτώσεις των πληγέντων αγροτών, καθώς ο φρέσκος καρπός, κυρίως των ελιών, έπεσε σχεδόν στο σύνολό του από τα δένδρα όπως επισημαίνουν πολλοί αγρότες!

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Κάδοι με λειτουργία μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ στο Αγρίνιο! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)