ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Δραματικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες!

Αιτωλοακαρνανία: Δραματικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες!

Αιτωλοακαρνανία: Δραματικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες!

Αναλυτικό ρεπορτάζ της «Σ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου)

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος βάζει τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με έρευνα – σοκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά την Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, «Κλίμακα» περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. 

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν την χρονιά του 2016.

Σύμφωνα με την Αρχή, οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας  της ΜΚΟ «Κλίμακα» κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τις 31/8/2019:

 • Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.
 • Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.
 • Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.
 • Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.
 • Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.
 • Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. (Μάρτιος έως Αύγουστος)
 • Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει κεντρικό σύνθημα: «Να εργαστούμε μαζί για την πρόληψη της αυτοκτονίας» και σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλο τον κόσμο για να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από την ίδρυση του ως τον Αύγουστο του 2019 ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 3.102 άτομα και πραγματοποιηθήκαν 24.988 επισκέψεις.

 • Το 60,5% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 39,5% άνδρες.
 • Από το σύνολο των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου το 24,8% κατά την πρώτη τους επίσκεψη ήταν από 19-33 ετών, το 35,4% ήταν από 34 έως και 50 ετών, το 29,7% από 51-67 ετών ενώ το 8,2% ήταν πάνω από 68 ετών και μόλις το 1,9% κάτω των 18 ετών.
 • Το 40,2% των χρηστών δήλωσαν άνεργοι, το 25,9% μισθωτοί, το 15,8% συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων αναπηρίας), το 10,7% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 5,7% φοιτητές/-τριες και το 1,7% μαθητές/-τριες.
 • Τρεις στους τέσσερις χρήστες επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημέρας για λιγότερο από ένα χρόνο, το 17,4% από 1 ως 2 χρόνια, το 6,2% από 3-5 χρόνια, ενώ το 1% πάνω από 6 χρόνια.

Στοιχεία της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018

 • Από την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής το 2007, το 1018 έχει δεχτεί περισσότερες από 200.000 κλήσεις
 • Το 2018 στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία-1018 έγιναν 16.424 κλήσεις, εκ των οποίων 3.757 κλήσεις με αίτημα στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.
 • 59%των καλούντων στο 1018 το έτος 2018 και 57% των καλούντων το έτος 2017, δεν είχαν έρθει σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
 • To 30% των καλούντων στη Γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία.

Πολλά όμως είναι τα περιστατικά που καταγράφονται και προκαλούν ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία.

Η επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» Dr. Αθανασία Δημητρίου, τόνισε πως για να αποφευχθούν περιπτώσεις αυτοχειρίας και καταστάσεις που οδηγούν σε τέτοια δυσάρεστα γεγονότα, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν κυρίως στην οικογένεια και στο περιβάλλον του κάθε ανθρώπου πάρα πολύ καλοί μηχανισμοί επικοινωνίας, ακρόασης και σχέσεων.

Μέσα από τους μηχανισμούς αυτούς γίνεται πιο εύκολα κατανοητό το ότι ο άνθρωπός μας αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, με αποτέλεσμα όλοι να επιθυμούν να τον βοηθήσουν και ως επακόλουθο αυτού είναι να εξομαλύνουνε την κατάσταση ή να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Πλέον, όπως έχει αναπτυχθεί το περιβάλλον μας, οικογενειακό, φιλικό είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συνάνθρωπός μας.

Εξίσου βασικό, σύμφωνα με την Dr. Δημητρίου, είναι να υπάρξει δουλειά για την άρση των στερεοτύπων. Αυτό, όπως  εξηγεί, είναι επί της ουσίας η ενίσχυση της θέσης ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Συνήθως, η απόλυση, το διαζύγιο και άλλα εξίσου σημαντικά και δυσάρεστα γεγονότα είναι οι αφορμές που εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα και οι οποίες οδηγούν σε κάποιες περιπτώσεις με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοχειρία. Στο τελευταίο που στάθηκε η Dr. Δημητρίου είναι η ανάγκη καθολικής ενίσχυσης πρακτικών πρόληψης.

Η «Σ» δημοσιοποιεί σήμερα επίσημα στοιχεία αυτοκτονιών και αποπειρών για το έτος 2019, στην Αιτωλοακαρνανία, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το τρέχον έτος στις περιοχές ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας (έδρα Αγρίνιο) σημειώθηκαν 5 αυτοκτονίες και 16 απόπειρες ενώ στις περιοχές ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας (έδρα Μεσολόγγι) 3 αυτοκτονίες και επίσης 3 απόπειρες. Αριθμοί αρκετά μεγάλοι αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη μισή χρονιά μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ότι αφορά τα φύλα, τα στοιχεία για την Αιτωλοακαρνανία δείχνουν σχετική ισορροπία (13 άνδρες14 γυναίκες).

Επιμέλεια: Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Κ. Μπακόπουλος: «Η ΜΕΘ Αγρινίου είναι σαν καράβι δίχως ρότα»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr