ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασικούς χάρτες

Αιτωλοακαρνανία: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασικούς χάρτες

Αιτωλοακαρνανία: Αντίστροφη μέτρηση για τους δασικούς χάρτες

Αναμένεται τεράστιος αριθμός αντιρρήσεων

«Βροχή» εκτιμάται πως θα «πέσουν» στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιρρήσεις ως προς τους δασικούς χάρτες. Τι αναφέρει ο Διευθυντής Δασών Νικήτας Μάζης  

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά τη λύση, που θα «ξεμπλοκάρει» την εξέταση των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί από πολίτες για τους δασικούς χάρτες. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο αφού την άνοιξη θα αναρτηθεί και το υπόλοιπο 45% των δασικών χαρτών της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αιτωλοακαρνανία.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το υπουργείο πρότεινε να υποστηριχθούν οι Διευθύνσεις Δασών στο έργο τους με την πρόσληψη ειδικών με σύμβαση έργου και να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων. Η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των δασικών χαρτών του υπολοίπου 45% της χώρας, ενώ το αδιέξοδο στην υπόθεση των οικιστικών πυκνώσεων πιθανότατα θα οδηγήσει στην ίδια διαδικασία μεγάλο αριθμό πολιτών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών Νικήτα Μάζη δεν έγινε ακόμη η ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά ούτε η θεώρησή τους. «Στις επόμενες 10 περίπου ημέρες θα γίνει η θεώρησή τους και στο τέλος περίπου του τρέχοντος μήνα η ανάρτησή τους. Μετά ακολουθεί το στάδιο των αντιρρήσεων και εκτιμούμε πως θα υπάρχουν πάρα πολλές καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας. Στην ευρύτερη περιοχή σίγουρα θα έχουμε τις περισσότερες αντιρρήσεις, καθώς υπάρχουν νομοί στον Δυτικό άξονα της χώρας που οι αντιρρήσεις ήδη έχουν φτάσει τις 16.440 (Ιωάννινα) και τις 11.9686 (Αχαΐα) και είναι μικρότεροι σε έκταση – στρέμματα νομοί από την Αιτωλοακαρνανία».

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε από το υπουργείο, τον Νοέμβριο του 2019, οι αντιρρήσεις ήταν περί τις 165.000 επομένως σήμερα εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 170.000 – 180.000.

Αξιοσημείωτο είναι πως για την εξέταση των αντιρρήσεων σταδιακά ιδρύθηκαν 142 επιτροπές σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το έργο τους εκτελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν εξετάσει μόλις περί τις 9.000, ήτοι το 5%.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”  

Άγριλος Αμφιλοχίας: Αφόρητες πιέσεις για δομή μεταναστών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr