Αιτωλοακαρνανία: Αντιδράσεις από τους αυτοκινητιστές για τα POS

POS και στα ταξί θέλουν οι δανειστές που επιχειρούν να επιβάλλουν τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα παντού. Έλλειψη ρευστότητας και πολλά προβλήματα «βλέπουν» οι αυτοκινητιστές ταξί

 

Την τοποθέτηση μηχανημάτων POS και στα ταξί θέλουν να περάσουν οι δανειστές στο νέο νομοσχέδιο που προωθείται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια να επεκταθεί στη χώρα μας η χρήση πλαστικού χρήματος σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της αγοράς. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών αυτοκινητιστών είναι μεγάλες. Δεν είναι, όπως λένε μέσω της Πανελλαδικής τους Ομοσπονδίας, μόνο το κόστος του μηχανήματος POS, ούτε και οι υψηλές προμήθειες των τραπεζών που γίνονται… συνέταιροι στα έσοδα. Μέσω των μηχανημάτων οι εισπράξεις θα κατατίθενται σε λογαριασμό με αποτέλεσμα να γίνεται αυτόματη κατάσχεση σε όσους έχουν χρέη είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτοί είναι πολλοί μεταξύ των οδηγών ταξί όπως επισημαίνουν.

Λεωνίδας Μάτας
Ο Λεωνίδας Μάτας, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ραδιοταξί Αγρινίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ραδιοταξί Αγρινίου Λεωνίδας Μάτας τόνισε, μιλώντας στη «Σ» πως «δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Βασικό πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η μεγάλη καθυστέρηση ενώ το ταξί πολλές φορές θα βρίσκεται στη μέση του δρόμου. Άποψη και θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η πληρωμή με POS να γίνεται για μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για τα οποία πιστεύουμε πως θα υπάρχει συνεννόηση. Στο Αγρίνιο π.χ το αντίτιμο για τις περισσότερες διαδρομές κυμαίνεται από τα 3.50 περίπου, που είναι η ελάχιστη χρέωση, μέχρι και τα 4.00 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ελάχιστο χρηματικό ποσό που θα πρέπει ίσως να οριστεί να είναι στα 20 ευρώ. Χρειάζεται διάλογος για πολλά και διάφορα ζητήματα. Μας ενδιαφέρει πολύ και το κόστος τοποθέτησης των POS, καθώς για εμάς είναι κόστος υπολογίσιμο. Αν ισχύσει η πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα αντιμετωπίσουμε ως κλάδος και σημαντική έλλειψη ρευστότητας, κάτι που χρειάζεται η επιχείρηση – το ταξί για να επιβιώσει. Για παράδειγμα ανά πάσα στιγμή χρειαζόμαστε χρήματα για καύσιμα» τόνισε ο κ. Μάτας.

Σήμερα, βάση του νόμου 4446/2016 δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει POS στα ταξί και γι’ αυτό το λόγο, στην περιοχή τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα ταξί που να διαθέτει μηχάνημα POS.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

 

Ναφθαλίνη και σήμερα σε σχολεία του Αγρινίου!