Αιτωλοακαρνανία: Στεγνώνει η αγορά από φάρμακα!

«Ασφυξία» από την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία

«Στεγνώνει» την ελληνική αγορά του φαρμάκου η τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Καθημερινά, οι φαρμακοποιοί της γειτονιάς βγαίνουν στην αναζήτηση σκευασμάτων, μεταξύ των συναδέλφων τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Οι ελλείψεις, οι οποίες καταγράφονται καθημερινά στην Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή, αφορούν σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ακόμα και τα πιο απλά ή και φθηνά φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία. Πλέον, οι εταιρείες διοχετεύουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους με το σταγονόμετρο και επιλέγουν να κάνουν εξαγωγές για να αυξάνουν το κέρδος τους.

«Υπάρχουν πολλά φάρμακα στα οποία έχουμε έλλειψη, όπως κολλύρια καθημερινής χρήσης, φάρμακα για το ουρικό οξύ, για την πίεση, το έντερο, το συκώτι κ.α. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε και μείωση τιμών αλλά οι ελλείψεις αυξήθηκαν πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι γίνονται τεχνητές ελλείψεις από τις εταιρείες για να στέλνουν φάρμακα προς το εξωτερικό. Στο ίδιο πλαίσιο, πιθανότατα εντάσσονται και οι αγοροπωλησίες μικρών εταιρειών φαρμάκων από πολυεθνικές. Όπως και να χει όμως, τα ελληνικά φαρμακεία έχουν ελλείψεις χωρίς να έχουν υπαιτιότητα τα ίδια, αλλά οι αποθήκες και κυρίως οι φαρμακοβιομηχανίες. Πρέπει στο Υπουργείο Υγείας να ξυπνήσουν, καθώς υπάρχει νόμος για την περίπτωση αυτή, αλλά δεν εφαρμόζεται» δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος.

Το εν λόγω θέμα δεν προέκυψε το τελευταίο διάστημα αλλά η ρίζα του προέρχεται από το παρελθόν. Από το 2000 και κυρίως από τότε που ξεκίνησαν οι υποτιμήσεις στα φάρμακα.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων