ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την κτηματογράφηση

Αιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την κτηματογράφηση

Αιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την κτηματογράφηση

Δόθηκε νέα παράταση αλλά είναι αμφίβολο αν αρκεί – Τι γίνεται με τα πρόστιμα

Δόθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Δημήτρη Οικονόμου οι πολυαναμενόμενες παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ειδικότερα δίνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο από την 16 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2019 επί των ακινήτων που κτηματογραφούνται στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιέων (πρώην κοινότητες Καινουργίου, Προσηλίων), Νεάπολης και Παραβόλας και στις Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νέας Αβόρανης και Παναιτωλίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Αναφορικά με την επιβολή προστίμων, τα οποία ήδη προβλέπονται αλλά δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε σε δηλώσεις του: «υπάρχει ένας νόμος που ήδη το προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα».

Ο υπολογισμός τους εξαρτάται από το είδος, το εμβαδό και τη θέση του γεωτεμαχίου ως εξής:

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής

 • Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω  των 400 τ.μ.  –    Πρόστιμο 70 ευρώ
 • Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ.     –     Πρόστιμο  120 ευρώ
 • Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ.        –     Πρόστιμο 150 ευρώ
 • Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ.    –     Πρόστιμο  250 ευρώ
 • Για  διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ.         –    Πρόστιμο 100 ευρώ
 • Για  διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. –    Πρόστιμο 250 ευρώ
 • Για  βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) –     Πρόστιμο 50 ευρώ

Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή

 • Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ.  –   Πρόστιμο 70 ευρώ
 • Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω  των 4.000 τ.μ.    –   Πρόστιμο 100 ευρώ
 • Για γεωτεμάχιο άνω  των 4.000 τ.μ. με κτίσμα   –   Πρόστιμο 200 ευρώ
 • Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ )    –   Πρόστιμο  70 ευρώ

Τι συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία

Η συμβολαιογράφος Άννα Παπαχρήστου

Σύμφωνα με την συμβολαιογράφο του Αγρινίου Άννα Παπαχρήστου, περίπου το 30% μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί στο κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία και εκκρεμούν φυσικά και οι κτηματογραφήσεις του δημοσίου, των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο και ουδείς γνωρίζει το ποσοστό της περιουσίας του δημοσίου, συνεπώς εκτιμούμαι πως ακόμη ένα ποσοστό της τάξεως του 40% ή 50% αναλογεί στους ιδιώτες. Απαιτείται υπομονή και συγκέντρωση τίτλων ιδιοκτησίας. Μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που απευθύνεται στους συμβολαιογράφους της Αιτωλοακαρνανίας δεν διαθέτει και δεν γνωρίζει βασικά στοιχεία για τις ιδιοκτησίες του. Πιστεύω πως πρώτα θα έπρεπε να γίνει η ανάρτηση των δασικών εκτάσεων και μετά να ξεκινήσει το κτηματολόγιο, καθώς με μαθηματική ακρίβεια με την ανάρτηση των δασικών εκτάσεων θα υπάρξουν πολλές ανατροπές και ο κόσμος φυσικά θα διαμαρτυρηθεί ότι άσκοπα κατέβαλε τα χρήματα της κτηματογράφησης. Κατά την εκτίμησή μου θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Σε περιοχές όπου πιλοτικά μπήκαν σε διαδικασία κτηματογράφησης την δεκαετία του 90’, η διαδικασία είχε διαρκέσει δύο χρόνια. Η τεχνολογία προχώρησε και με την ηλεκτρονική υποβολή μειώθηκε ο χρόνος της διαδικασίας. Η περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί, αλλά ούτε έχει ασχοληθεί και κυρίως η συμπεριφορά του συχνά – πυκνά ξεφεύγει από το πλαίσιο της συνεργασίας και της ευπρέπειας. Οι λεπτομέρειες για το πρόστιμο που θα ακολουθήσει μετά την αναβολή θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, και θα αποτελέσει μοχλό πίεσης ώστε οι Έλληνες να αναγκαστούμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητές μας».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Πετρέλαιο: Καμία ανησυχία λέει το ΥΠΕΝ – Θα συνεχιστούν έλεγχοι για αισχροκέρδεια

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr