Ανησυχία για τα ροδάκινα

Την «τεράστια» ανησυχία του για την αυξανόμενη στρεμματική καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα, στροφή που τα τελευταία χρόνια κάνουν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί λόγω της…

rodakina - nektarinia

Την «τεράστια» ανησυχία του για την αυξανόμενη στρεμματική καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα, στροφή που τα τελευταία χρόνια κάνουν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί λόγω της «πεσμένης» κίνησης, αλλά και πίεσης των τιμών στα επιτραπέζια, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, προσθέτοντας «είναι αδύνατον να απορροφηθεί, αλλά και να διοχετευθεί στην αγορά ο όγκος που καλλιεργείται».

Όπως διευκρίνισε «ακόμα δεν έχει φανεί το πρόβλημα που βλέπουμε ότι θα δημιουργηθεί, και έχουμε επισημάνει, αφού λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών (παγετός κυρίως), η παραγωγή δεν έχει ακόμα υπερβεί τις ποσότητες που έχουμε συνηθίσει» και πρόσθεσε ότι «πρόπερσι δηλώθηκε ότι καλλιεργούνταν 116.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, πέρυσι 162.000 και φέτος τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι ξεπέρασαν τις 200.000».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστόλου έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνοντας «αν δεν φροντίσουμε για το ζήτημα άμεσα, στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, κυρίως οι Έλληνες παραγωγοί».

Πάντως, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, «φέτος, η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου αναμένεται στα περσινά επίπεδα, ήτοι 302.000 τόνοι, αλλά ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα», όπως διευκρίνισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι σε ποσοστό άνω του 95% το προϊόν εξάγεται, αποδίδοντας σε «μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΕ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο εργασιών του 27ου Money Show, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνονται την Κυριακή.