Άρση της αδικίας τώρα

ΕΑΣ: Διαχειριστικό σχέδιο για την διάσωση των κτηνοτρόφων Άρση της αδικίας τώρα Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και του κράτους Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η…

ΕΑΣ: Διαχειριστικό σχέδιο για την διάσωση των κτηνοτρόφων

Άρση της αδικίας τώρα

Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και του κράτους

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ένωσης Αγρινίου η οποία προβλέπει την σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου από την Ένωση Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, την Περιφέρεια και τους δήμους του νομού. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου.
Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου σύσκεψη, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα στελέχη της Ένωσης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων κ Πλατανιάς, ο Γενικός Διευθυντής κ Βέρας, εκπρόσωποι από την Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Μεσολογγίου-Ναυπακτίας και από τους δήμους του νομού, καθώς επίσης και παραγωγοί από ολόκληρη την περιοχή. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εύρεση τρόπου για την αποφυγή της συντριβής των κτηνοτρόφων και των αγροτών από την νέα ΚΥΠ ως προς την κατανομή των βοσκότοπων.

Η πρόταση που κατατέθηκε από την Ένωση Αγρινίου και δια στόματος του ειδικού εισηγητή κ Κάτρη και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, ήταν να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο από την Ένωση Αγρινίου και Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και των δήμων του νομού, χωρίς καμία επιβάρυνση των αγροτών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεγάλης απώλεια εισοδήματος. Η νέα ΚΥΠ, όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη, στηρίζεται στο υπόβαθρο του 2014, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη η δυνατότητα ένταξης εκτάσεων (φρυγανώδεις, ποώδεις, ξυλώδεις) που επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού να μένουν εκτός. Επίσης, η νέα ΚΥΑ δίνει προτεραιότητα στα διαθέσιμα βοσκοτόπια, δηλαδή, αν εφαρμοστεί στο ακέραιο, επιδότηση θα δικαιούνται μόλις 1.100 κτηνοτρόφοι της Βιολογικής, την στιγμή που η Αιτωλ/νία είναι ο πρώτος νομός πανελλαδικά στην κτηνοτροφία, διαθέτοντας 12.590 αιγοπρόβατα, 60.000 βοιδή και 46.000 αγελάδες.

Η νέα ΚΥΑ ορίζει επίσης ως συντελεστή ανά ζωική μονάδα το 5,27 στρέμματα, συντελεστής που είναι κοινός με τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι οι Αιτωλ/νάνες κτηνοτρόφοι χάνουν πολλά χρήματα. Συγκεκριμένα, η κα Σταρακά, αλλά και ο κ Κάτρης έδωσαν ένα παράδειγμα κατά το οποίο αποτυπώνεται σε όλο το μέγεθος η απώλεια χρημάτων για τους Αιτωλ/νάνες κτηνοτρόφους. Το παράδειγμα έχει ως εξής: κτηνοτρόφος με 100 ζώα στην Αιτωλοακαρνανία θα πάρει περίπου 1.900 ευρώ, ενώ συνάδελφός του σε άλλη περιοχή, με τον ίδιο αριθμό ζώων, θα πάρει 2.800. Επιπλέον, θα έχει και καλύτερη σύγκλιση μέχρι το 2019 και στην εξισωτική θα δικαιούται περί τα 1.100 ευρώ, όταν ο Αιτωλ/νάνας κτηνοτρόφος θα δικαιούται περί τα 790 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ Θωμάς Κουτσουπιάς, που συντόνιζε την σύσκεψη στην οποία εκτός από τους δήμους προσκλήθηκαν και οι βουλευτές του νομού, χωρίς ωστόσο να παραστούν δήλωσε: «Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε λύση σε ένα τόσο οξύ και έντονο πρόβλημα. Αυτό που δεν έκανε το κράτος τόσους μήνες, ερχόμαστε εμείς σήμερα να το κάνουμε, αναλαμβάνοντας το κόστος. Πρέπει να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και τα συμφέροντα του τόπου και χαίρομαι που σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της Περιφέρειας και των Δήμων. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Ένωσης Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κα. Σταρακά, που από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα. Το λόγο πλέον έχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία και οφείλει εμπράκτως να αποδείξει αν πράγματι επιθυμεί την άρση των αδικιών και την αποκατάσταση της λογικής, όπως, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αφήνει να εννοηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε αυτό ακριβώς. Και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η επίλυση του προβλήματος».

Κων/νος Χονδρός