Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Μάρκου του Αθηναίου στην Αστροβίτσα Αιτωλικού (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Λίγο μετά της 20:00 το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου άρχισαν οι κωδωνοκρουσίες από το καμπαναριό του καθολικού (1698 μ.Χ.), που σώζεται μέχρι σήμερα, της πάλαι ποτέ μονής της Αγίας Παρασκευής πλησίον της »συνοικίας» της Αστροβίτσας Αιτωλικού για την τέλεση αγρυπνίας προς τιμήν του Αγίου Μάρκου του Αθηναίου.

Η μνήμη του τιμάται σήμερα στις 5 Μαρτίου, όπου συνήθως έχει ξεκινήσει η Μ. Τεσσαρακοστή και μιας και φέτος λόγω του ότι το Πάσχα πέφτει τέλη Απριλίου (δλδ αργά) αποφασίστηκε να τελεστεί και πάλι αγρυπνία για τον Άγιο Μάρκο τον Αθηναίο όπως και κάθε φορά που η μνήμη του δεν εμπίπτει στην περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, έτσι κάτοικοι της Αστροβίτσας αλλά και του Αιτωλικού συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τιμήσουν τον Άγιο.

Ιερούργησε ο π. Ανδρέας Μπότας, εφημέριος του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού των και πολιούχων του νησιού του Αιτωλικού.

Εσπερινός, Παράκληση του Αγίου, Όρθρος και Θεία Λειτουργία όπου κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο ιεροψάλτης και αγιογράφος Φώτιος Κόκκαλης ανέγνωσε τον βίο του Αγίου όπως συνηθίζεται να γίνεται στις αγρυπνίες.

Λίγο πριν την απόλυση ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, η λεγόμενη παννυχίδα και μετά την απόλυση στους πιστούς δόθηκε από ένα βιβλιαράκι με τον βίο του Αγίου καθώς και από μία εικόνα ενώ έξω από τον ναό πραγματοποιήθηκε μία λιτή τράπεζα με παραδοσιακά εδέσματα και πολλά ακόμη κεράσματα.

mesologi (1)

mesologi (2)

mesologi (3)

mesologi (4)

mesologi (5)

mesologi (6)

Romfea.gr

Καθαρά Δευτέρα 2019: Πότε πέφτει το τριήμερο – Πότε πέφτει το Πάσχα