Αγρίνιο: Οριακά φτηνότερο φέτος το Πασχαλινό τραπέζι

Οι τιμές στα αμνοερίφια

Μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας και οι καταναλωτές ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το Πασχαλινό τραπέζι. Η αγοραστική κίνηση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κρεοπωλών Βασίλη Παπαθανάση, κρίνεται ικανοποιητική και κυμαίνεται περίπου στα περσινά επίπεδα.

Γενικά οι τιμές φέτος είναι κατά 30 με 50 λεπτά χαμηλότερες. Η τιμή στα ελληνικά αρνιά κυμαίνεται από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια από 8 ευρώ το κιλό έως και 8,50.

Το πλαστικό χρήμα έχει σχεδόν πλέον παγιωθεί στην αγορά καθώς το χρησιμοποιεί πάνω από το 50% των καταναλωτών, ενώ αρχικά η χρήση του ήταν διστακτική, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαθανάσης στη «Σ», ο οποίος συμπλήρωσε πως: «κάθε χρόνος που περνάει, αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες του κόσμου και θεωρώ πως αυτό γίνεται καθαρά για οικονομικούς λόγους. Ο καταναλωτής δεν επιλέγει πλέον μεγάλα αρνιά, όπως παλιότερα, αλλά πλέον περιορίζεται σε μικρότερα, κάτω των 10 κιλών. Αυτό οφείλεται σίγουρα σε οικονομικούς λόγους, όπως προαναφέραμε. Το ποσοστό των πελατών μας που έχει πληγεί και επιλέγει πλέον μικρά και τεμαχισμένα αρνιά αγγίζει το 20%».

Στην τοπική αγορά, μεγάλη μερίδα καταναλωτών επιλέγει από νωρίτερα τι θα ψωνίσει. Πολλοί επίσης προτιμούν να αγοράσουν το αρνί τους ή το κατσίκι τους Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο, την τελευταία δηλαδή στιγμή. Οι ενδείξεις που υπάρχουν με τα τωρινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την αγοραστική κίνηση, δείχνουν πως θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

«Φέτος υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Το Πάσχα είναι πολύ νωρίς και το Πάσχα των Καθολικών είναι μια εβδομάδα νωρίτερα, συνεπώς, δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά αρνιά, κάτι που σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά εισαγόμενα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εμπιστευτούν τον κρεοπώλη τους για να είναι σίγουροι για το προϊόν που θα αγοράσουν. Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές θα πρέπει να υποψιάζουν τους καταναλωτές και να ξέρουν πως σχετίζονται με την παραπλάνησή τους. Είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και γι’ αυτό έχουμε και τις τιμές αυτές που βγήκαν σε συνάρτηση με τις τιμές που αγοράσαμε με στόχο να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Σχετικά με τις σφραγίδες υπάρχει θέμα και οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως πλέον μπαίνουν μόνο σφραγίδες που υποδεικνύουν τον κωδικό του σφαγείου που σφαγιάστηκαν τα ζώα. Ελέγχεται δηλαδή μόνο η υγιεινή του ζώου κι έπειτα αν το κρέας είναι ελληνικό ή όχι. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν από πού θα προμηθευτούν το αρνί τους».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

papathanasis
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

 

Ανακατασκευή επτά παιδικών χαρών του Δήμου Αγρινίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)