Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση διοργάνωσε απόψε στο Αγρίνιο, η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους 120 αγωνιστές, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες, που εκτελέστηκαν στις 14 Απρίλη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί-κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, καθώς και ο Αγρινιώτης Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Η εκδήλωση εντάσσονταν στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που συμπληρώνονται φέτος το Νοέμβριο.

Προαναγγέλλοντας την εκδήλωση το ΚΚΕ ανέφερε:

«Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, η Ακροναυπλία, η Κοκκινιά, το Χαϊδάρι, ο Αϊ-Στράτης, το Μονοδέντρι, το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» είναι μερικοί μόνο από τους τόπους της θυσίας.Ανάμεσα σε αυτές τις θυσίες βρίσκεται και η θυσία των 120 εκτελεσμένων στις 14 Απρίλη 1944, στο Αγρίνιο. Στις 9 Απριλίου λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο, δυνάμεις του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα και έκαναν σαμποτάζ. Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες από την πετυχημένη ενέργεια των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Η εκτέλεση των 120 ήρθε ως απάντηση των Γερμανών ναζί-κατακτητών στο δίκαιο αγώνα που διεξήγαγε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και ο λαός. Στις 14 Απρίλη, οι Γερμανοί ναζί-κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, κρέμασαν στην πλατεία Μπέλλου (τη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας) τους ΕΠΟΝίτες Πάνο Σούλο, Χρήστο Σαλάκο και τον Αβραάμ Αναστασιάδη συνταξιούχος της Αγροτικής Τραπέζης. Στη συνέχεια στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου της Αγίας Τριάδας ακολούθησε η εκτέλεση των υπόλοιπων 117.»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από την Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από καταξιωμένους μουσικούς της περιοχής: Πάνο Πλαστήρα (κλαρίνο), Σωτήρη Γκεβετζέ (τραγούδι), Γιώργο Σκαβάρα (κιθάρα), Κώστα Γκίκα (μπουζούκι), Θανάση Στεργίου (μπουζούκι).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει και παράδοση των πρωτότυπων τελευταίων γραμμάτων του Πάνου Αλεξά από την οικογένεια του. Ο Πάνος Αλεξάς ήταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, ενώ ήταν και παίκτης του Παναιτωλικού.

Συνελήφθη το 1946 και από τότε ήταν φυλακισμένος στο Μεσολόγγι μέχρι το 1949, όπου εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου στη Αγριλιά, Μεσολογγίου σε ηλικία 24 ετών. Πριν την εκτέλεση άφησε πίσω του δυο γράμματα, ένα για την οικογένεια του και ένα για τους υπόλοιπους συγγενείς του. Στο γράμμα προς την οικογένεια του αναφέρει: «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου. Σας ζητώ να συνεχίσετε τον αγώνα που εγώ άφησα μεσοστρατίς. Ζήτω το ΚΚΕ».

Επίσης, στο χώρο του Μνημείου υπάρχει έκθεση φωτογραφικού, αρχειακού υλικού καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.

120 (2)

Περιοδεία του Νίκου Μωραΐτη στο Νοσοκομείο Λευκάδας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)